VIDEO. Oana Ardeleanu, prima femeie instructor din aviaţia românească, prima femeie instructor pe avioane cu reacţie. Zbor de certificare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Oana Ardeleanu, prima femeie instructor din aviaţia românească, prima femeie instructor pe avioane cu reacţie. Zbor de certificare

La doar 30 de ani, a ajuns prima femeie instructor din aviaţia românească. Oana Ardeleanu a devenit acum, în premieră, şi instructor de zbor pe un avion cu reacţie. Misiunea de obţinere a certificatului de calificare a fost atent supervizată chiar de cel care i-a fost mentor.

Pe pista de zbor a bazei aeriene de la Boboc, o siluetă mică se apropie de fuselajul unui IAR 99.

Cu gesturi studiate şi cu o precizie îndelung exersată, verifică cu atenţie aeronava. Se îmbarcă în cabina 2, pe locul instructorului de zbor.

Este căpitanul Oana Ardeleanu, prima femeie instructor pe avioane cu reacţie din Forţele Aeriene Române. Şi-a câştigat acest titlu după sute de ore în zbor, sub tutela comandorului Marius Ioniţă.

Zborul de certificare al Oanei durează o jumătate de oră la peste 3 mii de metri, timp în care elevul ei execută toate manevrele impuse unui pilot militar.

La sol aşteaptă cu pumnii strânşi cea mai buna prietenă a Oanei. Simona Laza este pilot pe o aeronavă Spartan.

Comandanţii care monitorizează zborul ştiu că certificarea este pentru Oana doar o formalitate.

Căpitanul Oana Ardeleanu a acumulat peste 600 de ore de zbor, dintre care mai bine de jumătate pe IAR 99 Standard.

Acum, de experienţa ei vastă vor beneficia şi viitoarele generaţii de piloţi ai Forţelor Aeriene Române.

Similare
RECOMANDĂRI