VIDEO. "Pe aici nu se trece!" Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz - cele trei mari victorii ale Armatei Române în Marele Război
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. "Pe aici nu se trece!" Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz - cele trei mari victorii ale Armatei Române în Marele Război

Cele mai cunoscute victorii ale Armatei Române din Primul Război Mondial au fost cele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, din vara anului 1917. Au fost trei mari victorii, desfăşurate în urma unor operaţiuni complexe, de apărare şi menţinere a liniei frontului, punctată cu numeroase riposte ofensive din partea românilor. Soldaţii români au uimit o Europă întreagă prin eroismul lor, remarcat mai ales în lupta cu baioneta.

După înfrângerile din prima parte a Marelui Război, retragerea armatei române, a guvernului şi a Casei Regale în Moldova, se produc câteva schimbări majore decise de Regele Ferdinand şi noii generali. Cu sprijinul Misiunii Militare Franceze, conduse de generalul Henri Berthelot, armata a fost reorganizată.

Prima a fost bătălia de la Mărăşti, din iulie - august 1917, care a deschis seria celor trei mari victorii. Trupele româno-ruse au reuşit să oprească ofensiva germano-austro-ungară ce urmărea scoaterea României din război.

Ofensiva a fost pregătită strategic în mai - iunie 1917.  Comandantul trupelor române, Alexandru Averescu, a ordonat străpungerea frontului în zona Nămoloasa. A mai decis desfăşurarea unui atac general în întreaga fâşie pe care era desfăşurată Armata a II-a, lungă de 37 de km.

Românii au atacat timp de mai multe zile poziţiile inamice, reuşind să elibereze 30 de sate, între care şi Mărăşti, amenajat de nemţi ca un puternic centru defensiv. Inamicul a fost forţat să se retragă pe toată lungimea frontului, 30 km.

1 466 de soldaţi români şi-au pierdut viaţa, peste 3 000 au fost răniţi. Pierderile inamice au fost mult mai mari: câteva mii de morţi, 2 793 de prizonieri şi o impresionantă captură de război, expusă, astăzi, la Muzeul Naţional Militar din Bucureşti.

Armata germană, comandată de feldmareşalul August von Mackensen a fost nevoită să schimbe direcţia de ofensivă, mai spre nord-vest, în zona Focşani-Mărăşeşti. Aici au loc noi atacuri ale românilor, pentru că Mackensen nu a avut timp să-şi regrupeze armata. A urmat victoria de la Mărăşeşti, unde şi-a pierdut viaţa şi Ecaterina Teodoroiu.

Simbolic, au fost mai mult decât trei victorii militare: au ridicat moralul soldaţilor care au luptat pentru dreptul de a dobândi zonele locuite de români şi de a înfăptui România Mare. Armata intenţiona să elibereze toată România ocupată, dar izbucnirea revoluţiei bolşevice îi determină să abandoneze luptele până în 1918.

Similare
RECOMANDĂRI