VIDEO. Specialişti: Riscurile imunizării sunt mult mai mici, comparativ cu riscul îmbolnăvirii
Sursa foto:who.int Vizualizari:

VIDEO. Specialişti: Riscurile imunizării sunt mult mai mici, comparativ cu riscul îmbolnăvirii

În Republica Moldova, potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, trebuie să fie vaccinaţi nu mai puţin de 95% din copii. Totuşi, medicii susţin că în ultimii ani tot mai mulţi părinţi refuză să-şi imunizeze copiii, invocând riscuri grave în urma administrării vaccinurilor. Specialiştii însă afirmă că imunizarea reprezintă o metodă eficientă şi inofensivă de prevenire şi contracarare a maladiilor infecţioase.

Subiectul a fost abordat în cadrul emisiunii Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA, alături de invitaţii ediţiei, medicul pediatru Mihai Stratulat şi şeful Centrului de Profilaxie specifică din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică, Anatolie Melnic.

În ţara noastră, susţine Anatolie Melnic, nu s-au înregistrat cazuri de reacţii adverse grave la vaccinuri.

„În Republica Moldova, de zeci de ani există un sistem foarte strict de monitorizare, adică fiecare reacţie se investighează de specialişti. Dacă este vorba despre o reacţie mai severă, se creează ad-hoc o comisie specială de specialişti. Cazuri de reacţii adverse sunt foarte rare. Unica contraindicaţie medicală pentru toate vaccinurile este o reacţie alergică puternică la doza precedentă a acestui vaccin. Asta este o contraindicaţie pentru toată viaţa la acest vaccin, dar doar la acest vaccin”, a declarat Anatolie Melnic.

Pediatrul Mihai Stratulat afirmă că un risc mai mare pentru sănătate îl au maladiile propriu-zise, decât anumite reacţii adverse rare ale vaccinurilor.

„Chiar şi în prospectul vaccinului scrie ce complicaţii poate să apară şi cu incidenţă. În cazul reacţiilor mai serioase, poate fi incidenţa un copil la un milion, iar dacă se îmbolnăveşte copilul de o anumită maladie, această incidenţă creşte de zece ori. Şi apoi, nici tratamentul acestor boli nu este uşor, în caz că nu este administrat, iar complicaţii grave pot să apară. Neştiind despre boli, unii părinţi nu conştientizează. Dacă acum este bine, nu înseamnă că aşa va fi mereu, pentru că noi acum nu avem boala asta, dar pe viitor ea poate să apară. În doi, trei ani ar putea să apară şi difteria, iar rata de deces în cazul acestei boli este mare”, susţine medicul pediatru Mihai Stratulat.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii din România, Cristian Vasile Grasu, a declarat prin intermediul unei intervenţii telefonice că în România există un program naţional de vaccinare, iar informarea privind vaccinurile se realizează prin diverse campanii.

„În Parlamentul României există un proiect de lege al vaccinării, care prevede anumite măsuri şi mai prevede asumarea de către părinte, tutore a deciziei de a nu vaccina un copil, în afara indicaţiilor de vaccinare care exclud un copil de la vaccinare în mod normal. Discutăm despre campanii de presă, de informare, prin care încercăm să convingem cât mai multă lume că vaccinarea este cea mai eficientă prevenire a acestor boli, care pun în pericol viaţa şi dezvoltarea copiilor” a declarat Cristian Vasile Grosu.

În decembrie 2017, Institutul Cantacuzino din România, o instituţie importantă pentru securitatea în sănătate, a intrat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale şi urmează să-şi reevalueze activitatea.

Acest lucru are loc în contextul previziunilor privind evoluţia situaţiei epidemiologice pe teritoriul României în următoarea perioadă.

„Cu ajutorul colegilor din Ministerul Apărării Naţionale are loc ceva ce noi numim operaţionalizarea institutului. Au fost probleme de-a lungul timpului, iar acum vom încerca să rezolvăm aceste probleme. Avem speranţa că lucrurile se vor îmbunătăţi în mod semnificativ”, a declarat managerul Institutului Cantacuzino, Mircea Ioan Popa.

În timpul epidemiei de gripă din 2009, Institutul Cantacuzino a oferit doze de vaccin antigripal pentru Republica Moldova, ceea ce a dus la scăderea semnificativă a numărului de îmbolnăviri, a mai menţionat şeful Centrului de Profilaxie specifică din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică, Anatolie Melnic.

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos:

Similare
RECOMANDĂRI