VIDEO. Spitale mari din Europa sunt depăşite de criza COVID. Cadrele medicale sunt epuizate, iar numărul de locuri este insuficient
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Spitale mari din Europa sunt depăşite de criza COVID. Cadrele medicale sunt epuizate, iar numărul de locuri este insuficient

Spitale din întreaga Europa se declară depăşite de situaţie. La fel se întâmplă cu laboratoarele de testare. Numărul cazurilor de covid creşte prea repede, iar sistemele sanitare au ajuns la limita rezistenţei.


 

În inima Europei, la Bruxelles, Spitalul Universitar trăieşte o dramă fără precedent. E mai rău decât în martie-aprilie. Unul din 4 internaţi pierde lupta cu virusul, numărul de locuri a devenit insuficient, dar, chiar dacă s-ar adăuga paturi, personalul medical e epuizat. Presiunea e enormă.

SABETH DE WAELE, director de spital: "Personalul e obosit, bolnav, nu mai poate munci. Capacitatea e mai mică decât în primul val. Un dezastru absolut."

Medicii italieni îşi aduc aminte, cu groază, de zilele din primăvară: spitalele încep şi acum să anunţe, rând pe rând, că nu mai au paturi disponibile pentru tratarea bolnavilor de covid la Napoli şi în întreaga regiune Campania din sudul peninsulei. Zeci de urgenţe aşteaptă internarea, suplimentarea locurilor e imposibilă, iar un pacient infectat are nevoie de până la 20 de zile de spitalizare, aşa că rotaţia se face lent. La situaţii extreme trebuie soluţii extreme, afirmă responsabilii din sănătate.

NICOLA MATURO, director de spital: "Cel mai bun lucru ar fi o izolare totală pentru cel puţin 15 zile. Dar nu în decembrie, ci acum."

Situaţia pare copiată la indigo în spitalele din capitala portugheză. E adevărat, multe unităţi sanitare au construit, în timpul verii, dependinţe speciale pentru tratarea cazurilor de covid, dar şi aşa, peste tot e plin până la refuz.

Sunt copleşite nu numai spitalele, ci şi laboratoarele de testare. În Germania, centre de performanţă în diagnosticare nu mai pot răspunde cu promptitudine noianului de cereri. Câteva mii de probe au ajuns să fie prelucrate zilnic în cele mai mari laboratoare, dar tot nu e suficient.

OLIVER HARZE, director de laborator medical: "Avem ceva rezerve la sediul central, dar în unităţile mai mici am atins limita de 100%."

În niciun caz însă, nu se pune problema renunţării la strategia naţională de a fi testate cât mai multe persoane

Similare
RECOMANDĂRI