Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Trei culori şi o singură iubire... Istoria tricolorului românesc

Trei culori şi o singură iubire... românească. Aşa cântau Doina şi Ion Aldea-Teodorovici despre tricolor. Un simbol al unităţii, identităţii şi renaşterii naţionale, tricolorul are o istorie lungă şi zbuciumată, mai veche decât România Mare. Urmaş al vechilor steaguri de luptă ale Moldovei şi Ţării Româneşti, acesta a devenit simbol al românismului.

Astăzi este sărbătorită Ziua Drapelului Naţional al României. Potrivit Constituţiei, drapelul este un tricolor cu benzi verticale, iar culorile sunt aşezate în ordinea albastru, galben, roşu. Se mai precizează că este vorba despre un albastru cobalt, galben crom şi roşu vermion.

Totuşi, tricolorul nu a fost mereu aşa cum îl ştim astăzi. Despre cele trei culori circulă mai multe legende. Una dintre ele se referă la contopirea steagului Principatului Moldovei (roşu-albastru) cu cel al Principatului Valahiei (albastru-galben), în urmă căreia ia naştere tricolorul.

Cele trei culori au fost folosite de români ca simbol al lor, dar şi de străini pentru a-i desemna pe români. Aceleaşi nuanţe apar şi pe diplomele emise de Mihai Viteazul sau pe ornamentele blazoanelor medievale din cele trei principate române. Roşu, galben şi albastru pot fi regăsite şi pe stemele Transilvaniei, Moldovei şi Valahiei.

Pentru prima dată, ca drapel oficial, tricolorul apare în Principatul Valahiei, în anul 1834, în timpul domniei lui Alexandru Ghica. Ulterior, în 1848, în timpul revoluţiei, toate cele trei principate folosesc drapele tricolore, inspirate din timpul revoluţiei lui Tudor Vladimirescu.
Libertate, dreptate, frăţie. Semnificaţia acestor cuvinte aminteşte de Revoluţia Franceză din 1789 şi mesajul „Libertate. Egalitate. Fraternitate”. Şi astăzi, tricolorul născut în revoluţie, este un simbol prezent la toate manifestaţiile de importanţă crucială pentru neamul românesc.
 
Perpetuarea valorilor naţionale şi transmiterea cunoştinţelor despre tricolorul care îi uneşte pe toţi românii sunt foarte importante. Aici intervine rolul fiecăruia dintre noi, spun istoricii.
 
Pentru românii din Basarabia, un moment important, trăit la maximum, a fost la Marea Adunare Naţională din 1991, când mii de oameni cu tricolorul în mâini au cântat alături de Doina şi Ion Aldea-Teodorovici: „Trei culori şi o singură iubire... românească”.
Similare
RECOMANDĂRI