VIDEO. UE se pregăteşte de o reformă substanţială. Rolul României. O analiză "LUMEA AZI" cu ministrul delegat pentru Afaceri Europene, V. Negrescu
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. UE se pregăteşte de o reformă substanţială. Rolul României. O analiză "LUMEA AZI" cu ministrul delegat pentru Afaceri Europene, V. Negrescu

Libertate, democraţie, egalitate, statul de drept şi drepturile omului sunt valori pentru care în 1989 românii au murit. 18 ani mai târziu, ţara noastră intra în clubul comunitar, Uniunea Europeană, iar acestea sunt valorile sale fundamentale.

De la momentul ridicării Cortinei de Fier, europenii au trecut prin multe - de la un război care a redesenat graniţele în inima continentului, o criză financiară catastrofală, valul de refugiaţi şi, nu în ultimul rând, decizia Marii Britanii de a părăsi clubul comunitar, Brexit. Uniunea Europeană a trebuit şi trebuie să se adapteze tuturor acestor provocări, care nu s-au terminat.

România este de data aceasta la masa marilor jucători, dar ştie să-şi joace cartea?

O analiză complexă "Lumea Azi", emisiune realizată de Ioana Dumitrescu. Invitat: ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Joi, liderii Germaniei şi Franţei au anunţat că în luna iunie vor face o propunere comună de reformă a Uniunii Europene, chiar dacă au viziuni diferite în privinţa multor probleme.

La un an de mandat, Emmanuel Macron a rămas la fel de ambiţios în ceea ce priveşte reformarea Europei, subliniază corespondentul TVR la Paris, Mihaela Antoche.

Liderul de la Élysée vrea o Europă care protejează toţi cetăţenii - din punct de vedere financiar, din punctul de vedere al securităţii alimentare, al spaţiului Schengen, al muncitorilor detaşaţi, al reformei sanitare, din punctul de vedere al monedei euro, al datelor personale. Şi mai este doar un an până când vor avea loc alegeri europarlamentare! Până atunci, Macron şi Merkel trebuie să se pună de acord ce fel de proiect vor pentru Uniunea Europeană.

Aici apar şi puncte de divergenţă. Macron vrea un buget european, un minister al Finanţelor europene, iar aici nu se prea înţelege cu Germania în ceea ce priveşte moneda euro. Germanii vor o revizuire, o reformă a zonei euro, dar fără banii Germaniei, care ar fi contribuit destul.

Mai este vorba şi despre politica exilului. Emmanuel Macron propune bani pentru colectivităţile locale care vor primi refugiaţi. Macron spune că aici este o "dezbatere otrăvită".

În tot acest context, de la 1 ianuarie, România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Mesajul României: politici europene corelate cu nevoile cetăţenilor

"Ţara noastră într-adevăr are o oportunitate, o oportunitate să conteze. O oportunitate generată şi de context mai ales prin prisma faptului (...) că Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană - ţara noastră va deveni al şaselea stat ca pondere în construcţia europeană", subliniază Victor Negrescu. "Înseamnă că trebuie să ne înţelegem responsabilitatea pe care o vom avea faţă de cetăţenii noştri, cei români, pe care îi reprezentăm, dar şi faţă de construcţia europeană. Şi acest lucru ne conferă nouă oportunitatea de a fi la masa statelor importante. (...) Chiar facem acest lucru", a adăugat Negrescu.

S-a creat deja un format de tip trio, cu Franţa şi Germania. Împreună cu miniştrii omologi se discută subiectele importante, deciziile din spaţiul european.

În luna mai, ministrul delegat pentru Afaceri Europene va merge la Berlin pentru o serie de discuţii cu cei doi omologi.

"România participă activ la această dezbatere şi în sensul acesta, pe 9 mai vrem să lansăm şi noi consultările cetăţeneşti, după model european şi deja desfăşurate în alte state partenere, pentru a implica cetăţenii în acest proces. Pentru noi este foarte important să nu definim viitorul Europei fără să-i implicăm pe oameni. De fapt, mesajul preşedinţiei noastre de anul viitor va fi axat pe ideea aceasta ca politicile europene să fie corelate cu nevoile cetăţenilor (...) Pentru că, de fapt, de ce facem toate aceste lucruri? De ce avem o construcţie europeană? Ca, în final, cetăţenii să fie principalii beneficiari", a explicat Victor Negrescu.

"Ne dorim să facem politici pe care cetăţenii le pot înţelege, cu care pot relaţiona, şi la care participă. Doar aşa putem să creştem proiectul european şi să creştem suportul pentru proiectul european. Or, România aici e un exemplu pe care trebuie să-l iterăm de fiecare dată  - România face parte din nucleul de state membre unde cetăţenii susţin foarte mult acest proiect european şi cred că putem să venim cu exemplul nostru în faţa celorlalţi parteneri europeni pentru a le expune ce facem şi ce vrem despre Europa".

Priorităţi 

Acum, din perspectiva pregătirilor pentru momentul 1 ianuarie 2019, se pune accent pe formarea resursei umane care gestionează domeniul Afacerilor Europene.

"Când am preluat acest portofoliu am remarcat cu tristeţe că această resursă umană nu mai există în sistemul public. (...) Mă refer la exact cei care au dus ţara în Uniunea Europeană, oameni foarte bine pregătiţi. Din păcate, au mers către instituţiile europene, o parte au ieşit la pensie, o parte sunt în mediul privat. Din păcate, când au fost tăierile salariale, Direcţiile de afaceri europene au fost practic distruse. Or noi reconstruim acest corp de experţi, pentru că nu putem să fim puternici în relaţia cu celelalte state membre dacă nu avem oameni bine pregătiţi", a precizat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, sunt formaţi acum 1.500 de experţi, 250 de preşedinţi de grupuri de lucru care vor defini ceea ce înseamnă deciziile cele mai importante la nivel tehnic.

Similare
RECOMANDĂRI