Vladimir Ţurcan, despre limba română în Constituţie: „Noi avem probleme mult mai grave şi complicate”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vladimir Ţurcan, despre limba română în Constituţie: „Noi avem probleme mult mai grave şi complicate”

Vladimir Ţurcan, noul preşedinte al Curţii Constituţionale, a fost întrebat d ejrunalişti dacă noua componenţă va anula hotărârea privin limba română în Constituţia R. Moldova. Deşi vineri, Ţurcan a spus că vorbeşte „limba moldovenească”, astăzi, preşedintele CC spune că „întrebările de acest gen pot să ducă doar la dezbinare” şi că „noi avem probleme mult mai grave”.

„Eu vreau să vă spun, opinia mea personală, Eu nu sunt filolog. Nu sunt lingvist. Sunt jurist. Am inclusiv studii politice. Dar eu permanent m-am condus de un principiu: limba există pentru ca să unească oamenii şi societatea, nu pentru dezbinare. Consider că întrebările de genul ăsta, sunt întrebări care pot să ducă doar la dezbinare. Noi avem probleme mult mai grave şi mult mai complicate care trebuie să fie rezolvate. Eu consider că nu este important cum se numeşte limba”, a declarat Vladimir Ţurcan.

De menţionat că vineri, atunci când Vladimir Ţurcan a depus jurământul, acesta a răspuns deputaţilor că el vorbeşte limba moldovenească  „aşa cum m-a învăţat mama şi tata”.

Amintim că în Constituţia Republicii Moldova, art. 13.  Prevede: „Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcţionînd pe baza grafiei latine”.

Anterior, Curtea Constituţională a avizat pozitiv o iniţiativă privind modificarea a articolului 13 din Constituţie, prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”.

În Parlamentul de legislatura trecută a fost înregistrat un proiect de modificare a articolului 13, pentru a se menţiona că limba de stat este „limba română” şi nu „limba moldovenească”, însă procesul de adoptare a acestuia a fost tergiversat, deputaţii refuzând fie să-l includă pe ordinea de zi, fie să-l voteze, până când proiectul a expirat (fiind votat ultima oară de doar 21 de deputaţi din PLDM, PPEM şi PL).


De altfel, pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională a R. Moldova a decis că prevederile privind limba română din Declaraţia de Independenţă (a. 1991) prevalează asupra celei privind „limba moldovenească” din art. 13 al Constituţiei (a. 1994).
 

Reacţia Maiei Sandu, după ce socialistul Vladimir Ţurcan a fost ales preşedintele Curţii Constituţionale: „Este un lucru grav”

 

Socialistul Vladimir Ţurcan, noul preşedinte al Curţii Constituţionale: „Nu putem fi supuşi la nicio forţă politică. În capul mesei va fi Constituţia şi doar Constituţia”

 

ULTIMA ORĂ! Vladimir Ţurcan - noul preşedinte al Curţii Constituţionale

Similare
RECOMANDĂRI