Vladimir Zelenski despre decizia APCE: Este păcat că partenerii noştri europeni nu ne-au auzit
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vladimir Zelenski despre decizia APCE: Este păcat că partenerii noştri europeni nu ne-au auzit

Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de a aproba fără restricţii atribuţiile delegaţiei Federaţiei Ruse.

Săptămâna trecută în timpul vizitei sale în Franţa şi Germania a discutat acest subiect cu oficialii de acolo. 

„Am încercat să-i conving pe  Emmanuel Macron şi Angela Merkel că întoarcerea delegaţiei ruse în APCE este posibilă doar după ce Rusia va  îndeplinit cerinţele fundamentale ale Adunării. Este păcat că partenerii noştri europeni nu ne-au auzit şi nu au făcut altfel ", a scris Vladimir Zelenski pe pagina sa de Facebook.

Şeful statului şi-a exprimat speranţa că susţinătorii întoarcerii delegaţiei ruse, care şi-au argumentat poziţia cu privire la necesitatea de a proteja drepturile omului şi cetăţenii, vor apăra, de asemenea, întoarcerea marinarilor ucraineni capturaţi.

Astăzi, la 25 iunie, expiră termenul pentru executarea ordinului relevant al Tribunalului Internaţional pentru Dreptul Mării.

TVR MOLDOVA aminteşte că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în noaptea de luni spre marţi un text ce face posibilă revenirea Rusiei în această instanţă, după cinci ani de criză. Rusia a fost lipsită de dreptul la vot în APCE ca reacţie la anexarea abuzivă a peinsulei ucrainene Crimeea în 2014, iar votul de luni noapte este prima instanţă în care se ridică o sancţiune impusă Rusiei în legătură cu Crimeea şi implicarea în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Din partea R. Moldova au votat pentru, socialistul Vlad Batrîncea şi co-Preşedintele Blocului ACUM Andrei Năstase, iar împotrivă a votat doar deputatul ACUM din partea PAS, Mihail Popşoi.
 

FOTO. Andrei Năstase şi Vlad Batrîncea au votat pentru ca Rusia să revină în Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei

 

Andrei Năstase explică de ce a votat pentru revenirea Rusiei în APCE

 

Cum comentează Maia Sandu votul lui Andrei Năstase privind revenirea Rusiei în APCE 
Similare
RECOMANDĂRI