Washington Post: Administraţia Trump nu ar trebui să se lase păcălită de tacticile lui Plahotniuc şi ale Guvernului Filip
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Washington Post: Administraţia Trump nu ar trebui să se lase păcălită de tacticile lui Plahotniuc şi ale Guvernului Filip

Republica Moldova are acum o şansă fragilă de a-şi curăţa sistemul politic, iar în acest context, are nevoie de mai mult ajutor din partea guvernelor occidentale. Mai mult, SUA nu ar trebui să se lase păcălită de deciziile Guvernului Filip, ce ţin de mutarea ambasadei în Israel la Ierusalim şi oferirea unui terne pentru Ambasada SUA în Chişinău, întrucât aceste acţiuni sunt făcute în speranţa ca Guvernul Filip să obţină favoarea SUA.

Despre asta se scrie într-un editorial apărut pe renumita publicaţie Washington Post.

Jurnaliştii spun că a fost un şoc pentru toţi săptămâna trecută, când cel mai pro-vest partid şi cu cel mai pro-Putin partid au format dintr-o dată o coaliţie de guvernare, însă scopul lor declarat a fost acela de a pune capăt instituţiilor statului asuprite de către un oligarh acuzat de corupţie.

„Moldova are acum o şansă fragilă de a-şi curăţa sistemul politic. Dar va avea nevoie de mai mult sprijin decât a ajuns până acum de la guvernele occidentale, inclusiv administraţia Trump.

Începând de miercuri, a existat un impas periculos între noul guvern condus de reformatorul pro-occidental Maia Sandu şi oligarhul Vladimir Plahotniuc, al cărui Partidul Democrat din Moldova a condus administraţia anterioară.  Plahotniuc a refuzat să recunoască noul guvern, iar judecătorii pe care i-a instalat la Curtea Constituţională au emis o hotărâre dubioasă, declarând noul Guvern că nu este valid. Instanţa a suspendat, de asemenea, preşedintele Republicii Moldova şi l-a înlocuit pe scurt cu un aliat al lui Plahotniuc, care a stabilit alegerile noi”, scrie Washington Post.

Tocmai aceste ilegalităţi au determinat celelalte partide să se alieze împotriva lui Vlad Plahotniuc, spun jurnaliştii străini.

„Acordul lor este limitat: ei intenţionează să restabilească independenţa sistemului judiciar şi a comisiei electorale centrale şi să anuleze modificările legislaţiei electorale făcute în favoarea domnului Plahotniuc. Apoi ar fi posibil să se organizeze noi alegeri”.

„Marţi, disperat să obţină favoarea administraţiei Trump, guvernul rival pe care îl sprijină (n.r. Guvernul Filip) a anunţat că va muta Ambasada Moldovei în Israel la Ierusalim şi că va oferi o bucată de proprietate pentru o nouă Ambasadă a SUA. Administraţia Trump nu ar trebui să se lase păcălită de astfel de tactici. Până în prezent, Departamentul de Stat a luat o poziţie prudentă, cerând respectarea rezultatelor ultimelor alegeri parlamentare. Conducerea şi statele UE, inclusiv Marea Britanie, Franţa şi Germania, au mers mai departe, aprobând pe deplin noua coaliţie anticorupţie. Statele Unite ar trebui să li se alăture”, mai scriu jurnaliştii de la Washington Post.
 
Similare
RECOMANDĂRI