Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zeci de şoferi de autobuze şi microbuze din Republica Moldova au protestat astăzi la Chişinău

Zeci de şoferi de autobuze şi microbuze din Republica Moldova au protestat astăzi în faţa Guvernului. Ei cer dublarea tarifului pentru transportul pasagerilor pe rutele interurbane şi ameninţă să intre în grevă generală. Ministrul Infrastructurii a declarat că a luat act de revendicări şi a subliniat că în prezent sunt elaborate noi politici tarifare pentru a asigura un sistem eficient de transport.

La protest au fost prezenţi în jur de 100 de transportatori. Aceştia au venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu autobuze şi microbuze. Majoritatea dintre ei au rămas însă în autovehicule pentru a respecta măsurile sanitare. Nemulţumirile transportatorilor au crescut după ce autorităţile le-au respins solicitarea de majorare a tarifului pentru călătorie.

Transportatorii susţin că suferă pierderi financiare după ce s-au scumpit carburanţii, piesele de schimb şi serviciile de reparaţie.

„Să măreasca tarifele oleacă la bilete să putem şi noi face ceva că nu ne iese nimic. Numai motorină se duce peste 0 mie de lei pe zi, chiar mai mult 1800.- Îi faceţi înapoi? – nu, nu 5 pasageri încolo, patru înapoi nu ridicâăm nici cheltuielile”.

VEACESLAV RAILEAN, administrator, companie de transport: „Înainte de pandemie am avut 108 angajaţi am plecat 19, nu toţi peste hotare, au plecat pe salvare că acolo au peste 1000 de lei pe zi şi nu-I terorizat de poliţişti, ANTAşi Inspectoratul fiscal. Noi rămânem fără şoferi ndin nr de angajaţi 1-3 sunt pensionari."

Transportatorii spun că sunt gata să renunţe la solicitarea privind scumpirea călătoriilor, însă doar dacă vor fi scutiţi de accizele la combustibil. Ei amintesc că acest mecanism funcţionează în toate statele UE. O altă soluţie ar fi sprijinul financiar din partea autorităţilor care va ajuta companiile de transport să majoreze salariile şoferilor.  

OLEG ALEXA, preşedinte APOTA: „Nouă ne rămâne numai un lucru să cerem, daţine tarif. Noi am prezentat calcule care arată într-adevăr dublarea tarifului. Ei nimic nu au făcut ca componenete acestea  atarifului să se micşoreze, acum noi lucrăm cu 60 de bani la km. "

Pentru a fi auziţi de guvernanţi, şoferii au claxonat timp de câteva minute în faţa Executivului.

Şoferii ameninţă că vor intra în grevă genarală dacă nu le vor fi revendicate solicitările.

Într-un comunicat de presă, Ministrul Infrastructurii a precizat că în prezent sunt elaborate noi politici tarifare care vor asigura servicii mai eficiente de transport public şi vor contribui la combaterea traficului ilegal de pasageri.

MESAJUL VICEPREMIERULUI ANDREI SPÎNU PENTRU TRANSPORTATORI: „Una dintre principalele mele preocupări este ca oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, comod şi accesibil, iar preţul achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect şi care corespunde realităţilor actuale. Din discuţia despre tarife nu putem ignora nevoia ca transportatorii să investească mult mai serios în modernizarea autovehiculelor, aşa cum prevede legea. Respect dreptul transportatorilor de a protesta şi îi asigur că rămân deschis dialogului pentru a găsi o soluţie în interesul tuturor în ceea ce priveşte tarifele."

Ultima majorare a tarifului la călătoriile interurbane a fost făcută în ianuarie 2020. Atunci preţul călătoriei pentru un kilometru parcurs a crescut de la 48 la 60 de bani, şi la 70 de bani pentru cei care au mers în mijloace de transport cu un nivel înalt de confort.
Similare
RECOMANDĂRI