Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zeci de taximetrişti au protestat şi au cerut reducerea preţului la gazul metan comprimat

Zeci de taximetrişti au protestat astăzi în centrul Chişinăului şi au cerut reducerea preţului la gazul metan comprimat. Acesta s-a scumpit cu aproape 5 lei şi a ajuns, în medie, la 17 lei si 60 de bani. Reprezentanţii Guvernului i-au invitat la discuţii şi au cerut protestatarilor o listă de probleme de ar putea fi soluţionate. Deşi Asociaţia Transportatorilor Auto a anunţat ieri că serviciile de taxi nu vor fi disponibile astăzi, cei mai mulţi dintre taximetrişti au continuat să lucreze.

În semn de protest, aproape 50 de taximetrişti şi-au parcat maşinile în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

DUMITRU SCÎNTEI, organizator protest: „De preţul la metan depinde venitul nostru, pană acum când era gazul 8 lei noi lunar ne alimentam de 2-3 mii de lei, acum trebuie să ne alimentăm de vreo 5-6 mii de lei lunar, de unde să luăm diferenţa aceasta. Cum staţiile de alimentare cu metan au majorat tariful dacă tariful oficial nu s-a majorat. Să se uite la sistemul acesta de taximetrie conducerea, să mai facă anumite reforme”.

„Achită maşina 450 de lei, achită efirul 330  lei, alimentarea 300-400 de lei pe zi, lucrezi 17 ore pe zi şi mergi acasă cu 100 de lei în buzunar. V-aş spune că eu aş părăsi ţara să mă duc să fac bani, aici se fac dar nu ne ajung că avem familie. Suntem în minus,  când era gazul 8 lei mai aveam un profit”.

Secretarul de stat pe domeniul transporturilor, Mircea Păscăluţă a avut o şedinţă cu reprezentanţii companiilor de taxi din Chişinău. În urma întrevederii s-a stabilit ca taximetriştii să vină, în două săptămâni, cu o listă de propuneri pentru ca Ministerul să propună soluţii. Reprezentanţii Guvernului au menţionat însă că nu ei reglementează preţurile la carburanţi. În pofida protestului, majoritatea taximetriştilor au continuat să-şi vadă de treabă. În Chişinău sunt în jur de 20 de companii de taxi cu aproape 3 mii de maşini.

„M-am sculat la ora 6. Până acum 3 comenzi am făcut, 130 de lei, eu gaz nu am pus, cum să trăim mai departe”.

REPREZENTANT COMPANIE DE TAXI: „Spuneţi vă rog, circulaţi sau protestati? Dacă am răspuns, lucrăm”.

Deputatul PAS, Radu Marian, a declarat că decizia Transautogaz de a majora preţul gazului metan reprezintă un abuz, deoarece tariful aprobat de ANRE rămâne neschimbat. Cererea Moldovagaz de majorare a preţului nu a fost deocamdată aprobată de Agentie. Radu Marian a precizat că se analizează opţiunea de a reglementa prin lege preţul gazului metan comprimat.

În schimb, directorul companiei "Moldovagaz", Vadim Ceban, susţine că majorarea preţului pentru gazul metan este justificată. El crede că impactul social este foarte mic, pentru că doar vreo 20 de mii de maşini ar folosi gazul pentru alimentare. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică susţine că argumentarea celor de la MoldovaGaz este superficială.

COMUNICATUL ANRE: „Această afirmaţie, dincolo de faptul că nu poate justifica preţurile majorate, reprezintă şi o abordare superficială asupra impactului social-economic al pieţei gazelor naturale comprimate. Majoritatea consumatorilor acestui tip de carburanţi este reprezentată de prestatorii de servicii de transport în regim de taxi sau de transport public (autocare). În consecinţă, această majorare afectează substanţial ambele părţi ale procesului şi anume, prestatorii de servicii şi pasagerii acestora”.

Agenţia de reglementare spune că va face o sesizare către Consiliul Concurenţei pentru a investiga cazul.
Similare
RECOMANDĂRI