Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ziua mitingului românilor din diaspora. Jandarmeria s-a pregătit pentru o participare masivă

Este ziua marelui miting organizat de diaspora în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Primele convoaie cu români din străinătate au intrat în ţară miercuri seara, prin vama Borş, iar joi a fost instalat deja un prim cort în faţa guvernului. Pe traseul spre Bucureşti, coloanele de manifestanţi au fost întâmpinate cu steaguri, aplauze şi scandări anti-PSD. Jandarmeria a avertizat că nu vor fi tolerate "manifestările provocatoare". Premierul şi ministrul Justiţiei sunt în concediu.

Zeci de mii de români au ajuns deja în ţară pentru marele miting al diasporei.

Protestul anti-PSD nu are organizatori oficiali, dar a fost iniţiat de mai multe asociaţii şi platforme civice, care au notificat Primăria din Bucureşti cu mai multe săptămâni în urmă.

Mobilizarea s-a făcut în cea mai mare parte pe reţelele de socializare, pe care s-au postat multe mesaje despre protest şi despre nemulţumirile faţă de politicile PSD-ALDE.

Jandarmii se aşteaptă la o participare masivă, aşa că au suplimentat efectivele mobilizate în Piaţa Victoriei cu forţe de ordine aduse din judeţele limitrofe Bucureştiului. Traficul ar putea fi blocat pe anumite străzi din zonă.

Jandarmeria îi îndeamnă pe participanţii la miting să se delimiteze de eventuali provocatori.

În ultimele zile au apărut şi mesaje care îndeamnă la violenţe, mesaje de care participanţii la miting s-au delimitat însă.

Protestul anunţat în Piaţa Victoriei a ajuns şi în presa internaţională.

"Românii din diaspora se întorc acasă înainte de protestul antiguvernamental", titrează Associated Press, iar textul a fost preluat de ABC News, New York Times şi The Washington Post.

"De când social-democraţii au câştigat alegerile în 2016, românii au protestat de mai multe ori faţă de măsurile luate de Guvern de a impune legi care ar slăbi lupta anticorupţie", scriu jurnaliştii. Ei amintesc şi de condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive.

Similare
RECOMANDĂRI