Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preotul Ioan Bejan, parohul bisericii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, din cadrul Mitropoliei Basarabiei - ctitor de credinţă

În cărţile sfinte se spune că Nebănuite sunt căile Domnului. Asta descrie cel mai bine şi viaţa preotului Ioan Bejan, parohul bisericii "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava", din cadrul Mitropoliei Basarabiei, subordonate canonic Patriarhiei Române. S-a născut într-o familie cu 17 copii, în care credinţa în Dumnezeu este piatra de temelie. A crescut şi a studiat în România, iar acum s-a mutat cu soţia şi cei 3 copii în satul Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă. Mărturiseşte că e mult de muncă - are de ridicat o biserică şi de zidit suflete. Urmăriţi în continuare un reportaj din cadrul campaniei TVR MOLDOVA "Adevărul despre Mitropolia Basarabiei".

Faceţi cunoştinţă cu părintele Ioan. Are 34 de ani şi este al 15-lea COPIL în familia sa, cu 17 fraţi şi surori.  S-a născut în satul Vinderei, comuna Dohan din judeţul Vaslui şi şi-a dorit din totdeauna  să-l slujească pe Dumnezeu.

IOAN BEJAN, parohul Bisericii "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava": „Suntem dintr-o familie de 17 copii, 4 fraţi călugări, 3 fraţi monahi şi o soră măicuţă la Suceviţa. Un frate care este în satul natal al Patriarhului Daniel, în judeţul Timiş, mai  exact în comuna Dobreşti. Şi mai am un frate care este cel mai mic, el este născut în 90, el este pe muntele Athos, călugăr din 2010”.

Îşi dorea foarte mult să aibă parohia sa, iar atunci când  Preasfinţitul Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud l-a chemat la Cahul, unde şi-a depus dosarul pentru a fi herotonit preot în Republica Moldova, i-a spus că va avea mult de muncă.

IOAN BEJAN, parohul Bisericii "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava": „Aveţi de lucru şi duhovniceşte, şi material, avem de construit biserică, avem de zidit suflete”.

Nu a fost uşor nici pentru preoteasă şi cei 3 fii.

LAURA BEJAN preoteasă: „Am avut această chemare să zic aşa, de a venit tocmai aici în Feşteliţa, ne ne-am fi gândit niciodată, sincer să vă spun dacă cneva mi-ar fi spus acum câţiva ani că o să ajungem să trăim în Republica Moldova aş fi spus, nu, e imposbil, toată lumea pleacă din Republica Moldova, ce să căutăm noi acolo. -Şi încă în Feşteliţa.-Nici nu ştiam unde e pe hartă”.

Laura Bejan a făcut facultatea de Geografie şi Turism, a locuit 16 ani la Bucureşti şi a lucrat pentru  o companie IT. Viaţa se pare, însă i-a pregătit o altă cale.

LAURA BEJAN preoteasă: „Am avut un venit foarte bun, dar am renunţat la acest job, acum 6, 6 ani, atunci când s-au născut copii, îmi era greu să împart viaţa de familie cu viaţa de birou, mai ales că era  foarte solicitant. Sunt profesoară aici la Feşteliţa, de limbă engleză şi să ştiţi că îmi aduce foarte multă bucurie, această profesie pentru că să lucrezi cu copii eşti greu, dar şi plăcut, ma iubesc, mă îmbrăţişează”.

Locuitorii din Feşteliţa şi-au dorit ca la ei în localitate să fie înfiinţată o parohie care să aparţină Mitropoliei Basarabiei.  

„E un părinte foarte bun, ne învaţă lucruri bune. Suntem foarte mândri şi ne bucurăm că avem aşa părinte, ne pare bine, ne e aproape aici şi asistăm la fiecare slujbă cu bucurie. Ne place cum slujeşte, slujba e frumoasă . Foarte bine că a venit, nu ştiu cum lui i-ar plăcând aici. El s-a hotărât să vină aici, foarte bine, Dumnezeu să îi ajute mai departe. -Să construiască şi biserica.-Da, Doamne Ajută”.

NICOLAE TUDOREANU primar: „Avem nevoie nu numai de infrastructura socială pe bani veniţi de undeva, avem nevoie şi de purificare  spirituală românească, asta am observat-o în toate mandatele mele 5 la număr. Având în vedere că toată localitatea este de religie ortodoxă, această biserică este foarte binevenită în acest sat, cu atât mai mult cu cât şi părintele a venit să construiască o biserică în stil naţional, muntenesc, arhitectură tradiţională, ortodoxie tradiţională care place la multă lume şi se simt la ei acasă”.

Întâmplător sau nu, dar părintele este  născut pe 2 iunie, zi în care este sărbătorit Sfântul Ioan de la Suceava, hram pe care îl are şi parohia din Feşteliţa.

IOAN BEJAN: „Sfinţii ne aleg pe noi oamenii, nu noi îi alegem pe ei. Când am venit aici la Feşteliţa, eu nici nu am ştiu ce hram va avea biserica şi am mers la părintele protopop de la părintele Vadim m-a prezentat la oameni. Viitorul părinte care va fi la parohia Feşteliţa cu hramul Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Ioan de la Suceava, eu când am auzit, am rămas aşa. Nu-mi venea a crede”.

Fundaţia bisericii a fost pusă pe 4 decembrie, iar acum slujbele se fac în paraclisul de alăturea. O biserică nu se construieşte într-o zi, spune, părintele care speră să adune suma necesară pentru ca lăcaşul să fie ridicat.

IOAN BEJAN: „Devizul de cheltuieli l-am actualizat la preţurile care sunt acum şi deci de la cota zero, până ca să ridicăm biserica ne trebuie vreo 5 milioane de lei”.

NICOLAE TUDOREANU primarul satului Feşteliţa: „Am valorificat pentru paraclis peste o 100 de mii de lei, vă daţi bine seama că au fost bani din donaţii, inclusiv părintele a adus de la foarte mulţi prieteni din România şi achiziţionam casa parohiala suntem in proces de achizitionare a casei parohiale. Foarte multa lume este impresionată de viata sfintilor romani, pentru ca in biserica sub Patriarhia rusa aceste lucruri nu se cinstes, in special Sfantul Ioan de la Suceava, hramul parohiei noastre, nu am stiu ca a trait şi a pătimit la Cetatea Alba”.

Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i planurile tale, astfel că de acum în colo, preotul şi familia sa nu-şi mai fac planuri, iar Feşteliţa va fie pentru ei a doua casă.  

LAURA BEJAN preoteasă: „Nu ştiu niciodată ce se poate întâmpla cu viaţa noastră, dovadă e că suntem aici şi niciodată nu am zice că am fi. Îmi doresc sănătoate şi să trăiesc în prezent, nu ştiu ce voi face şi mâine”.

IOAN BEJAN: „Să ne străduim să fim un exemplu pentru comunitatea din Feşteliţa. Sfinţii părinţi spun aşa, să muncim ca şi cum nu am muri niciodată, să ne pregătim ca şi cum am muri mâine, să fim pregătiţi sufleteşte, să fim împăcaţi cu noi, cu cei din jurul nostru şi cu Dumnezeu”.

Mitropolia Basarabiei este un cult autonom de rit vechi, subordonat canonic Patriarhiei Române.
Similare
RECOMANDĂRI