Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"AI CARTE, AI PARTE" Concursul zilei - "Salutări lui Troţki" de Dumitru Crudu

Dumitru Crudu, născut la 8 noiembrie 1967 în satul Flutura, Republica Moldova, este prozator, dramaturg, poet şi publicist. Şi-a făcut studiile la Jurnalism, Universitatea de Stat din Moldova, în perioada 1985-1987. Şi-a continuat studiile în filologie în Tbilisi, Braşov şi Sibiu.

A debutat editorial în 1994, cu volumul de poezie Falsul Dimitrie. A continuat să publice poezie, cele mai recente apariţii fiind La revedere, tată şi Strigătele de sub apă. Printre cărţile sale se numără romanele Măceş în Georgia, Oameni din Chişinău şi Un american la Chişinău - care în 2013 a câştigat Premiul de Proză al Filialei Chişinău a Uniunii Scriitorilor din România. A scris peste douăzeci de piese de teatru, după care au fost realizate peste treizeci de spectacole şi filme în Republica Moldova, România, Italia, Germania, Haiti, Suedia, Franţa, Bulgaria.
 
Multe dintre poeziile, piesele de teatru şi povestirile sale au fost traduse în cehă, germană, rusă, italiană, franceză, engleză, catalană, suedeză, olandeză şi au apărut în antologii şi în reviste. A obţinut numeroase premii pentru spectacole realizate după piese de teatru scrise de el, atât în România, cât şi în Republica Moldova.
 
Volumul de proză scurtă Salutări lui Troţki, prezintă 45 de texte de varii lungimi: de la două la nouă pagini – acoperind câteva arii geografice – satul de baştină Flutura, Braşovul studenţiei sale şi Chişinăul anilor 2000. Acestea aduc în prim-plan personaje din diferite medii – studenţi grevişti, artişti boemi, pensionari şi chiar interlopi, prin care prozatorul reuşeşte să surprindă multiple aspecte ale vieţii şi societăţii.
 
Textele, scrise, multe, la persoana I singular – fie că e vorba de un funcţionar public sau de reprezentanţi simpli ai societăţii, denotă arta lui Dumitru Crudu de a doza raportul dintre ce ia de la realitate şi cât pune de la el. Povestirile lui redau astfel întreaga forfotă a cotidianului, într-un limbaj savuros, cu o vervă inegalabilă şi cu un umor fin.
RECOMANDĂRI