Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"AI CARTE, AI PARTE" Concursul zilei - B. P. Hasdeu, un geniu al literaturii române

Bogdan Petriceicu Hasdeu, cu numele iniţial de Tadeu Hâşdău, s-a născut pe 16 februarie 1836, la Cristineşti, Hotin. A fost un scriitor şi filolog român, pionier în diferite ramuri ale filologiei şi istoriei româneşti. Academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric şi om politic, Hasdeu a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale culturii române din toate timpurile.

Şi-a desfăşurat studiile liceale la Chişinău, iar cele universitare la Harkov. Pregătirea intelectuală şi-a desăvârşit-o însă ca autodidact. În februarie 1857 s-a stabilit la Iaşi, unde s-a afirmat, în scurtă vreme, ca gazetar, editând ziarul unionist România, apoi Foiţa de istorie şi literatură. Cu un rasunet mai larg în epocă a fost revista Din Moldova (ulterior Lumina), în care s-a făcut cunoscut ca teoretician literar şi ca prozator, cu nuvela Duduca Mămuca.
 
Tot la Iaşi, a publicat Arhiva historică a României în care multe documente vechi slavone şi româneşti au fost publicate pentru prima dată.
 
Dintre piesele de teatru, semnate de Hasdeu, este remarcabilă opera „Răzvan şi Vidra”, atacată la vremea apariţiei de criticii revistei ”Convorbiri literare”. Ea descrie una dintre epocile zbuciumate ale trecutului românilor, sfârşitul secolului XVI, pline de lupte pentru tron între boieri şi de lupte între bogaţi şi săraci. Piesa a fost pusă în scenă pe 10 februarie 1867  la Teatrul Naţional din Bucureşti.
 
O bună parte din viaţa sa, Bogdan Petriceicu Haşdeu a consacrat-o istoriei şi filologiei. Dintre lucrările istorice se numără: Ioan Vodă cel Cumplit, monumentala Arhivă istorică a României şi Istoria critică. Începută în 1865, aArhiva este o colecţie în trei mari volume de documente străine şi interne cu referire la istoria românilor. Au fost publicate în premieră un mare număr de acte inedite româneşti şi străine.
 
Bogdan Petriceicu Haşdeu a fost director al Arhivelor Statului în perioada 1876-1901, când  publică masiv documente referitoare la istoria naţională. Recunoscându-i meritele, Academia Română îl primeşte în rândurile sale în anul 1877. Prin lucrările sale ştiinţifice, Bogdan Petriceicu Haşdeu creează un stil erudit, enciclopedist. El este cel care iniţiat tradiţia sintezelor culturale în cultura românească, continuate de Nicolae Iorga, George Călinescu şi Mircea Eliade.

În cadrul Campaniei "AI CARTE, AI PARTE", lansată de TVR MOLDOVA pentru telespectatorii Matinalilor, vă invităm să participaţi la un nou concurs pe pagina de Facebook a Matinalilor, de luni până joi. În baza unui material informativ, va fi adresată o întrebare, iar cel care va răspunde primul va accede în etapa finală, care va avea loc în fiecare zi de vineri. Cel mai activ şi ingenios se va alege cu o carte electronică, care va conţine 600 de volume de cărţi în limba română.

Campania "AI CARTE, AI PARTE" se desfăşoară în perioada 26 iunie - 31 august 2018, iar scopul este să promovăm literatura română şi să motivăm generaţiile de toate vârstele să citească.

RECOMANDĂRI