Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"AI CARTE, AI PARTE" Concursul zilei - Barbu Ştefănescu Delavrancea, personalitate multiplă

Barbu Ştefănescu Delavrancea s-a născut la 11 aprilie 1858 la Bucureşti. A fost scriitor, orator şi avocat român, membru al Academiei Române şi primar de Bucureşti. După ce a publicat versuri în ziarul România literară, în 1878 a văzut lumina tiparului primul său volum, placheta de poezii "Poiana Lungă. Amintiri", semnată doar cu prenumele “Barbu”.

În anul 1883 a debutat ca nuvelist cu opera Sultănica, urmează Bunicul, Bunica, Domnul Vucea şi Hagi Tudose. Inspirându-se din folclor, a lăsat câteva basme deosebite: Neghiniţă, Palatul de Cleştar, Moş Crăciun.

A colaborat cu ziarele „România Liberă” şi „Epoca”, al căror redactor a fost. În 1887 a condus pentru o scurtă perioadă, „Lupta Literară”, iar din 1888 a devenit redactor la revista lui B.P.Haşdeu „Revista Nouă” şi colaborator la „Democraţia” şi „Voinţa naţională”.

Alte publicaţii la care a colaborat de-a lungul timpului au fost: „Revista Literară”, „Familia” şi „Românul”.

Barbu Ştefănescu Delavrancea este cunoscut publicului larg mai ales pentru trilogia sa istorică: Apus de soare, Viforul  şi  Luceafărul, plină de un suflu romantic.

În 1899 a fost  primar de Bucureşti. Ulterior, doi ani la rând a ocupat funcţia de ministru al Lucrărilor Publice, iar în anul 1917 a deţinut funcţia de ministru al Industriei şi Comerţului.

Datorită operei sale laborioase, în anul 1912 a devenit membru al Academiei Române. Barbu Ştefănescu Delavrancea a desfăşurat o activitate variată: profesor suplinitor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, ziarist şi avocat.

A fost unul dintre cei mai mari oratori români şi s-a remarcat prin intermediul operei sale cu stil. A militat pentru unirea tuturor românilor într-un singur stat, fiind un mare patriot. Acesta spunea:  „Visul atâtor generaţii de strămoşi, de moşi şi de părinţi l-am visat şi noi, şi acum îl vedem aevea […]. Suntem un singur popor, Carpaţii ne sunt şira spinării”.

În cadrul Campaniei "AI CARTE, AI PARTE", lansată de TVR MOLDOVA pentru telespectatorii Matinalilor, vă invităm să participaţi la un nou concurs pe pagina de Facebook a Matinalilor, de luni până joi. În baza unui material informativ, va fi adresată o întrebare, iar cel care va răspunde primul va accede în etapa finală, care va avea loc în fiecare zi de vineri. Cel mai activ şi ingenios se va alege cu o carte electronică, care va conţine 600 de volume de cărţi în limba română.

Campania "AI CARTE, AI PARTE" se desfăşoară în perioada 26 iunie - 31 august 2018, iar scopul este să promovăm literatura română şi să motivăm generaţiile de toate vârstele să citească.

RECOMANDĂRI