Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"AI CARTE, AI PARTE" Concursul zilei - Mircea Cărtărescu, un autor contemporan de succes

Mircea Cărtărescu, născut la 1 iunie 1956, la Bucureşti, este poet, prozator, critic literar şi publicist român. Face parte din grupul poeţilor optzecişti care au frecventat Cenaclul de Luni condus de criticul literar Nicolae Manolescu, iar în timpul studenţiei a participat la şedinţele Cenaclului Junimea.

După absolvirea Liceului ,,Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, a urmat cursurile Facultăţii de Limbă şi Literatură Română. În anul 1999 a obţinut doctoratul în Literatură Română cu o teză despre Postmodernismul românesc, coordonată de profesorul Paul Cornea şi publicată în acelaşi an.
 
Scriitorul a debutat cu poezii la Cenaclul de Luni şi în România Literară, în anul 1978 şi în volum - în antologia Aer cu diamante. Actualmente, Mircea Cărtărescu este conferenţiar universitar la Catedra de literatură română a Facultăţii de Litere a Universtăţii din Bucureşti. Ultimele sale cărţi publicate, De ce iubim femeile şi Frumoasele străine au devenit bestselleruri.
 
Mircea Cărtărescu este considerat un teoretician important al postmodernismului românesc şi un autor contemporan de succes, apreciat atât în ţară cât şi în străinătate.  Scriitorul a câştigat premiul „Thomas Mann” pentru Literatură în 2018, unul dintre cele mai prestigioase premii literare germane. Distincţia a fost acordată de Academia Bavareză de Arte Frumoase şi de oraşul Lübeck. 
 
În luna aprilie 2018, scriitorul a fost distins cu un alt premiu internaţional pentru literatură, Premio de Las Letras 2018, „în semn de recunoştinţă pentru opera sa destinată să impulsioneze transformarea radicală a conştiinţei umane”, conform deciziei juriului.
 
În cadrul emisiunii ,,Garantat 100%” de la TVR, scriitorul Mircea Cărtărescu a declarat că lecturile pot fi împărţite în două categorii: „masculine” şi „feminine”, ambele fiind, în esenţă, oneste.
 
Una dintre cele mai căutate şi discutate opere semnate de autor este: De ce iubim femeile. Aceasta se structurează în douăzeci şi unu de capitole, douăzeci dintre ele cuprind povestioare din viaţa amoroasă a naratorului, iar ultimul, care poartă numele cărţii, conţine motivele pentru care, în viziunea naratorului, bărbaţii iubesc femeile.

Volumul a apărut şi în limba ebraică, fiind tradus în  Israel. De asemenea,  în baza cărţii  s-a creat şi un spectacol la Teatrul Naţional Timişoara.
RECOMANDĂRI