Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"AI CARTE, AI PARTE" Concursul zilei - Răzvan Petrescu, între eseu şi pamflet

„Aproape toate textele mele sunt pline de imperfecţiuni.” A spus-o Răzvan Petrescu, un reprezentant de vază al literaturii contemporane româneşti, pentru care ironia este un termen definitoriu.

Răzvan Petrescu, născut la 20 septembrie 1956, este un scriitor, dramaturg şi editor român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A absolvit Facultatea de Medicină Generală ,,Carol Davila” din Bucureşti, în 1982. Renunţă la medicină după opt ani de practică. A lucrat în 1993 la Ministerul Culturii referent de specialitate. În următorii ani, s-a angajat redactor la mai multe edituri. A fost descoperit în 1986 de criticul literar Mircea Martin, al cărui cenaclu l-a frecventat între 1986 şi 1990. A debutat la Editura Cartea Românească într-un volum colectiv şi tot aici îi vor apărea cărţile de proză scurtă ,,Grădina de vară”, ,,Eclipsa” şi ,,Într-o după-amiază de vineri”, apoi ,,Foxtrot”- nominalizată la premiile revistei ,,Observator cultural”. În anii ’90 a scris şi două piese de teatru: ,,Farsa” şi ,,Primăvara la bufet". Autorul a fost tradus în Spania, Israel, Anglia, Franţa, Suedia şi SUA.
 
Una dintre cele mai cunoscute cărţi semnate de Răzvan Petrescu este „Ursuleţul lui Freud”. Aceasta a fost lansată în 2005.

„Ursuleţul lui Freud” a primit recenzii importante de la personalităţi din România şi nu doar. Celebrul fizician britanic Stephen Hawking a scris că „această carte l-a făcut să renunţe definitiv la cercetările sale asupra găurilor negre”. The Washington Post descrie cartea drept „O suită de povestiri-cronici injust comice ale unor foarte apreciate romane”.
 
De-a lungul anilor, Răzvan Petrescu a obţinut numeroase premii şi disctincţii. Premiul Fundaţiei Liviu Rebreanu, în 1989, pentru volumul ,,Grădina de vară”. Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă de teatru a anului, în 1994. Pentru piesa ,,Farsa” - premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor, în 1995. Cu „Primăvara la bufet”, nominalizare la premiile revistei "Observator cultural" în 2008. Pentru volumul Foxtrot XX - Premiul Naţional pentru proză "Ziarul de Iaşi" şi Premiul Iocan pentru cea mai bună carte de proză scurtă a anului 2017.

În cadrul Campaniei "AI CARTE, AI PARTE", lansată de TVR MOLDOVA pentru telespectatorii Matinalilor, vă invităm să participaţi la un nou concurs pe pagina de Facebook a Matinalilor, de luni până joi. În baza unui material informativ, va fi adresată o întrebare, iar cel care va răspunde primul va accede în etapa finală, care va avea loc în fiecare zi de vineri. Cel mai activ şi ingenios se va alege cu o carte electronică, care va conţine 600 de volume de cărţi în limba română.

Campania "AI CARTE, AI PARTE" se desfăşoară în perioada 26 iunie - 31 august 2018, iar scopul este să promovăm literatura română şi să motivăm generaţiile de toate vârstele să citească.




 
RECOMANDĂRI