Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"AI CARTE, AI PARTE" Concursul zilei - Sub cuşma lui... Spiridon Vangheli

„Concurenţa cu televizorul şi calculatorul trebuie acceptată. Dacă e box, box să fie. Cartea trebuie făcută aşa de interesantă, încât să corespundă cerinţelor copilului de azi, şi nu închipuirilor noastre de ieri”. De această părere este „Tatăl lui Guguţă”, scriitorul Spiridon Vangheli.

Spiridon Vangheli s-a născut la 14 iunie 1932, în Grinăuţi, judeţul Bălţi, pe atunci Regatul României. Este un scriitor, poet, trăducător şi editor din Republica Moldova. După absolvirea şcolii medii, în 1950 este înscris la Institutul învăţătoresc din Bălţi. Peste jumătate de an se transferă la Institutul Pedagogic din Chişinău. În 1955 absolveşte Institutul pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău şi e recomandat la aspirantură, la Institutul de Literatură din Moscova.
 
În 1955 se căsătoreşte cu Eleonora Popa, colega sa de facultate. Împreună, au doi copii: Radu şi Rodica. În 1960  activează în calitate de redactor la Editura „Cartea moldovenească”, apoi ca redactor superior la Editura ,,Lumina”, iar în 1964 este desemnat membrul al  Uniunii Scriitorilor.
 
Personajul Guguţă s-a născut în anul 1967, cînd a apărut cartea pentru copii Isprăvile lui Guguţă. Aceasta a fost urmată de volumele Guguţă căpitan de corabie (1979) şi Guguţă şi prietenii săi (1994), care l-au impus ca personaj foarte iubit de copii. În povestirea „Căciula lui Guguţă” micul băieţel a primit de la tatăl său o cuşmă largă, care a devenit un simbol al personajului. Iarna, Guguţă îi apăra de ger pe prietenii săi, luîndu-i sub căciulă. Aceasta avea capacitatea de a se mări, primind sub ea copii din tot satul. Cărţile cu Guguţă au fost traduse în peste 40 de limbi, fiind publicate în milioane de exemplare.

În toamna anului 2017, Vangheli a lansat „Crăiţa”, o poveste inspirată din copilăria soţiei sale, Eleonora Vangheli, care este numită de scriitor „Crăiţa mea cu ochi albaştri”.
 
Spiridon Vangheli a fost răsplătit, de-a lungul timpului, cu numeroase distincţii şi premii literare internaţionale, precum Diploma de Onoare „Hans Christian Andersen” acordată la Rio de Janeiro, în 1974, sau Medalia de Aur pentru Creativitate, decernată de către Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale din Geneva, în 2012. Cărţile sale, în mod special „Isprăvile lui Guguţă“ şi „Împărăţia lui Ciuboţel”, au fost traduse în peste 38 de limbi în întreaga lume, din SUA până în Japonia, Sri Lanka, Italia, Ungaria, Cehia, Germania, China, sau Finlanda, fiind vândute în milioane de exemplare.

În cadrul Campaniei "AI CARTE, AI PARTE", lansată de TVR MOLDOVA pentru telespectatorii Matinalilor, vă invităm să participaţi la un nou concurs pe pagina de Facebook a Matinalilor, de luni până joi. În baza unui material informativ, va fi adresată o întrebare, iar cel care va răspunde primul va accede în etapa finală, care va avea loc în fiecare zi de vineri. Cel mai activ şi ingenios se va alege cu o carte electronică, care va conţine 600 de volume de cărţi în limba română.

Campania "AI CARTE, AI PARTE" se desfăşoară în perioada 26 iunie - 31 august 2018, iar scopul este să promovăm literatura română şi să motivăm generaţiile de toate vârstele să citească.



 
RECOMANDĂRI