Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"AI CARTE, AI PARTE" Concursul zilei - Tudor Arghezi, un admirator al simbolismului

Tudor Arghezi a fost un scriitor cunoscut pentru contribuţia sa la dezvoltarea liricii româneşti. Opera sa poetică, de o originalitate exemplară, reprezintă o pagină marcantă a literaturii române. A scris, între altele, teatru, proză, pamflete, precum şi literatură pentru copii. S-a numărat printre autorii cei mai contestaţi din întreaga literatură română.

Numele său adevărat este Ion Nae Theodorescu, iar pseudonimul său, Arghezi, provine, a explicat însuşi scriitorul, din Argesis - vechiul nume al Argeşului. A fost un admirator al simbolismului şi al altor curente aparţinătoare. 

Din poezia lui Arghezi se desprinde un univers tematic vast. Principala temă în creaţia sa este dragostea, prin care poetul îşi exprimă ataşamentul faţă de fiinţa iubită, de lume şi de viaţă în general.
 
Una dintre laturile dominante ale poeziei argheziene stă sub semnul căutărilor filozofico-religioase. Ca toţi marii poeţi ai lumii şi Arghezi a fost răscolit de o serie de probleme fundamentale, legate de rostul omului pe pământ, a începuturilor existenţei omului în univers. O altă temă a liricii lui Arghezi este cea a universului miniatural al lumii mărunte şi umilă, cum ar fi: a florilor sau lumea copiilor. Poetul simte nevoia să cunoască culmile limpezi ale inocenţei.
 
Din lista celor mai cunoscute opere ale scriitorului Tudor Arghezi fac parte: ,,Cimitirul Buna-Vestire” roman parabolic, 1934, ,,Cuvinte potrivite” poezii, 1927, ,,Cărticica de seară” poezii, 1935, ,,Eminescu” studiu critic, 1943, ,,Versuri alese” 1946, ,,Bilete de papagal” 1946, ,,Pagini din trecut” publicistică, 1955.
 
Tudor Arghezi (1880-1967) a fost poet, prozator şi publicist. A debutat cu versuri la vârsta de 16 ani. Volumele ulterioare fie de poezie, fie de proză, nu fac decât să confirme talentul unui mare scriitor. Pentru activitatea sa remarcabilă în literatură primeşte prima oară în 1936, la egalitate cu George Bacovia, şi a doua oară în anul 1946, Premiul Naţional de Poezie.

În anul 1955 este ales membru al Academiei Române, este distins cu numeroase titluri şi premii. A fost sărbătorit cu prilejul zilelor de naştere la 80 şi, respectiv, 85 de ani, ca „poet naţional”, iar în 1965 a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură. Nominalizarea a venit din partea filologului italian Angelo Monteverdi. 

În cadrul Campaniei "AI CARTE, AI PARTE", lansată de TVR MOLDOVA pentru telespectatorii Matinalilor, vă invităm să participaţi la un nou concurs pe pagina de Facebook a Matinalilor, de luni până joi. În baza unui material informativ, va fi adresată o întrebare, iar cel care va răspunde primul va accede în etapa finală, care va avea loc în fiecare zi de vineri. Cel mai activ şi ingenios se va alege cu o carte electronică, care va conţine 600 de volume de cărţi în limba română.

Campania "AI CARTE, AI PARTE" se desfăşoară în perioada 26 iunie - 31 august 2018, iar scopul este să promovăm literatura română şi să motivăm generaţiile de toate vârstele să citească. 

RECOMANDĂRI