CEC nu va publica declaraţiile de avere ale candidaţilor la funcţiile de primar şi consilier local
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CEC nu va publica declaraţiile de avere ale candidaţilor la funcţiile de primar şi consilier local

Alegătorii, cu excepţia celor din Chişinău, nu vor avea posibilitate să se documenteze despre averea şi afacerile candidaţilor locali. Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să nu publice  declaraţiile de avere şi interese personale ale candidaţilor la funcţiile de primar şi consilier local, pe motiv că nu are capacitatea operaţională de a prelucra declaraţiile şi de a le plasa online.

Pe pagina web a CEC-ului au fost plasate doar CV-urile şi declaraţiile celor care candidează la funcţia de primar al municipiului Chişinău. CEC îşi argumentează decizia prin faptul că sunt prea mulţi candidaţi şi că nu este obligată prin lege să publice documentele respective.

„Diferenţa între alegerile parlamentare şi cele locale o face numărul de candidaţi la funcţiile elective (de primar şi consilier local). Competenţa de examinare a dosarelor şi înregistrare a candidaţilor le revine organelor electorale inferioare. Tot de ele ţine şi asigurarea accesului public la informaţiile despre venituri, avere etc. Nu există o prevedere care ar obliga organul electoral să publice pe site aceste date. Alegătorii, presa, alţi subiecţi electorali pot face cunoştinţă cu aceste informaţii, evident, cu stricta respectare a prevederilor legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal. Asta înseamnă fără a fi copiate, fotografiate, filmate etc.”, a declarat pentru portalul Moldova Curată Rodica Sîrbu, şefa Direcţiei comunicare, relaţii publice şi mass-media din cadrul CEC.

Similare
RECOMANDĂRI