Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cel mai tânăr primar ales are 25 de ani, într-o localitate alegerile au fost câştigate de un preot, iar doi soţi au obţinut victorie în două localităţi

384 de localităţi din Republica Moldova şi-au aflat ieri primarul, în urma turului doi de scrutin al alegerilor locale. Cu cel mai bun rezultat se poate lăuda blocul ACUM, care a câştigat în 91 de localităţi. Comisia Electorală Centrală a tras linie în urma scrutinului de ieri, plin de curiozităţi şi de situaţii ieşite din comun.

În trei sate, localnicii au fost indecişi şi la al doilea tur de scrutin. Ambii contracandidaţi au obţinut acelaşi număr de voturi. S-a întâmplat în localităţile Hirova din Călăraşi, Bălăşeşti, din Sângerei, şi Hirişeni, din Teleneşti.
 
„Se va declara învins cel care a acumulat un scor mai bun în primul scrutin”, spune Dorin Cimil, preşedintele CEC.
 
Iar lista de curiozităţi continuă. În localitatea Gura Galbenei din raionul Cimişlia a fost ales primar preotul din sat. E vorba despre Constantin Munteanu, de la Blocul "ACUM". Iar două mari oraşe din nordul ţării vor fi conduse de doi soţi. Nina Catereu a fost aleasă primăriţa în oraşul Drochia, iar soţul acesteia, Victor Bogotico, a câştigat alegerile în Râşcani. Ambii sunt din acelaşi partid, cel al lui Renato Usatii. 

Potrivit reprezentanţilor CEC, profilul edililor aleşi ieri arată în felul următor: cei mai mulţi sunt bărbaţi, cu vârsta între 41 şi 55 de ani. 
 
„Cel mai tânăr primar ale are vârsta de 25 de ani. Iar cel mai vârstnic primar ales ieri are 72 de ani”, a mai spus Cimil.
 
Cât despre repartizarea politică a fotoliilor de primar, în acest tur de scrutin cel mai bun scor a fost obţinut de Blocul ACUM, care a câştigat în 91 de localităţi. Alte 83 de primării au fost luate de socialişti. Democraţii au reuşit această performanţa în 71 de localităţi. Partidul ŞOR e învingător în 30 de localităţi, PLDM în 22, iar Partidul Nostru în 14 localităţi. Alţi 6 candidaţi au devenit primari din partea PCRM iar 49 de aleşi sunt candidaţi independenţi. 
 
Potrivit CEC, prezenţa la vot pe ţară a fost de puţin peste 40%, ceva mai scăzută decât în primul tur de scrutin. La nivel naţional au fost deschise 1.042 de secţii de votare.
Similare
RECOMANDĂRI