ENEMO: Al doilea tur al alegerilor s-a desfăşurat, în mare parte, în conformitate cu legislaţia R. Moldova şi standardele internaţionale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

ENEMO: Al doilea tur al alegerilor s-a desfăşurat, în mare parte, în conformitate cu legislaţia R. Moldova şi standardele internaţionale

Reţeaua Europeană a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) evaluează că al doilea tur pentru alegerile primarilor s-a desfăşurat într-o manieră generală eficientă, în mare parte în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova şi standardele internaţionale

Dritan Taulla, şeful Misiunii ENEMO în Republica Moldova“Lipsa unor dispoziţii legale clare pentru turul doi şi reglementările târzii au lăsat o cantitate semnificativă de incertitudini în procesul electoral şi au fost observate nereguli minore în ziua alegerilor. Totuşi, nici una din acestea nu părea să afecteze negativ legitimitatea procesului sau a rezultatelor ”.

CEC a lucrat în mod colegial, a organizat sesiuni publice regulate, iar deciziile sale au fost publicate în general în timp util pe website-ul său, în conformitate cu legea, mai spune organizaţia.

Comisia a funcţionat în conformitate cu mandatul său, iar performanţa sa în perioada dintre primul şi al doilea tur a fost în mare parte eficientă şi, în general, transparentă. Cu toate acestea, ENEMO observă că unele date cheie ale alegerilor nu erau uşor disponibile.”, a adăugat Dnul Taulla.

În pofida desfăşurării campaniei într-un mediu liber, per ansamblu, ar trebui să fie ridicate îngrijorări cu privire la mai multe cazuri de „PR negru” şi agitaţie negativă adresată candidaţilor, în special în social media, sub formă de discursuri de ură, discreditare şi atacuri verbale ad hominem, care a crescut brusc în turul doi.

 În ciuda încercărilor guvernului de a limita utilizarea abuzivă a resurselor administrative, ENEMO constată implicarea înalţilor oficiali de stat şi a parlamentarilor care susţin în mod deschis candidaţii pentru funcţia de primar din partidele lor în al doilea tur, în timpul evenimentelor de campanie sau pe paginile lor de socializare. Deşi nu există dispoziţii explicite cu privire la cele menţionate mai sus în Codul electoral, ar trebui să fie ridicate preocupări în privinţa estompării liniei dintre stat şi partid, ceea ce este în contradicţie cu standardele internaţionale şi creează un teren de joc dezlănţuit.”, a remarcat Pierre Peytier, şeful-adjunct al misiunii.

Mai mult ca atât, ENEMO remarcă faptul că termenele sau sesizările care contestă rezultatele primului tur se suprapun cu intervalul de timp de două săptămâni dintre cele două tururi, ceea ce ar putea prezenta un obstacol pentru dreptul de atac, în contradicţie cu standardele internaţionale.

Misiunea internaţională de observare a ENEMO pentru Alegerile Locale Generale din 20 Octombrie 2019 din Moldova este susţinută financiar de Uniunea Europeană, Suedia şi Ambasada Ţărilor de Jos. Conţinutul documentului este responsabilitatea exclusivă a ENEMO şi nu reprezintă neapărat poziţia donatorilor.
Similare
RECOMANDĂRI