Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Misiunea Promo-LEX contrazice acuzaţiile de fraudare a alegerilor din Chişinău

Misiunea de observatori Promo-LEX spune că turul doi al alegerilor locale s-a desfăşurat conform legii şi nu exista suspiciuni de frauda. Incidentele care s-au înregistrat nu au influenţat rezultatul final al votului. Observatorii au constatat, chiar, un număr mai mic de probleme, faţă de primul tur de scrutin, de pe 20 octombrie. Mai exact, ieri în municipiul Chişinău s-au înregistrat 90 de încălcări ale legislaţiei, cele mai multe dintre ele – 12 – fiind manifestări violente sau de intimidare a alegătorilor.

Acuzaţii de fraudare a alegerilor au fost lăsate aseară de Andrei Năstase. Aflat într-un studio de televiziune, în timp ce erau prezentate rezultatele preliminare ale alegerilor pentru Chişinău, candidatul blocului ACUM a susţinut că a existat o creştere dubioasă a numărului de votanţi în sectoarele Râşcani şi Botanică. Şeful Misiunii de observare Promo-LEX a spus, însă, că nu s-au semnalat astfel de încălcări.
 
„Noi nu am observat astfel de devieri, hai să zicem ieşite din comun, creşterea minoră a prezenţei la vot a fost continuă pe parcursul întregii zile, nu au fost careva fluctuaţii”, a declarat Pavel Postică, director de programe, Promo-LEX.

Reprezentanţii Promo-LEX mai spun că incidentele care s-au înregistrat nu au influenţat rezultatul final al votului.
 
„În municipiul Chişinău au fost deschise 307 secţii de votare, noi am avut observatori în toate cele 307 secţii de votare, observatorii Promo-lex au recepţionat procese verbale din toate secţiile, acesta este partea bună pentru că dacă vă amintiţi în primul scrutin observatorilor nu li s-au înmânat toate procesele verbale, totuşi mai sunt procese verbale eronate”, mai spune Postică.
 
Promo-LEX a făcut o numărătoare paralelă a voturilor şi a ajuns la acelaşi rezultat ca şi Comisia Electorală Centrala. Potrivit Promo-LEX, Ion Ceban a obţinut 52,43% din sufragii, în timp ce datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale arată 52,39% voturi. În cazul lui Andrei Năstase, datele preliminare ale Promo-LEX au arătat că acesta a obţinut 47,57% din voturile oamenilor din Chişinău, în timp ce datele preliminare de la CEC arata că a fost preferat de 47,61% din locuitorii capitalei ţării.
Similare
RECOMANDĂRI