Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ruslan Codreanu spune că lacunele din legislaţie sunt în defavoarea candidaţilor independenţi

Legislaţia electorală în privinţa canididaţilor independenţi este ambiguă şi-i defavorizează pe cei ce vor sa ia parte la alegeri pe cont propriu, fără susţinerea unui partid politic. Declaraţia îi aparţine fostului edil interimar al Chişinăului, Ruslan Codreanu, a carui solicitare de a fi înregistrat în cursa electorală a fost respinsă de Consiliul electoral de circumscripţie. Premierul Maia Sandu recunoaşte că legislaţia electorală este imperfectă şi promite modificări în acest sens.

Fostul edil interimar al Chişinăului, Ruslan Codreanu, spune că legislaţia în domeniul electoral este ambiguă şi bazată pe aparenţe. Declaraţia a fost făcută după ce Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinău a refuzat înregistrarea lui în cursa pentru şefia Chişinăului pe motiv că, aparent, unele semnături ar fi aparţinut aceleiaşi persoane.
 
Ruslan Codreanu, fost primar interimar, mun. Chişinău: „Motivele subiective când o persoană verifică semnăturile oamenilor şi zice "mi se pare că sunt scrise de aceeaşi mână". Noi vorbim de efort de 10 mii de semnături şi ca o singură persoană să le descalifice pentru că i se pare. Nefiind expert olograf.”
 
Mai mult, Ruslan Codreanu spune că legislaţia îi descurajează pe candidaţii independenţi, întrucât înregistrarea lor în cursă necesită mai multe decât înregistrarea unui partid politic.
 
Ruslan Codreanu, fost primar interimar, mun. Chişinău: „Noi astăzi avem peste 50 de partide înregistrate. Eu ca şi canididat independent cu mica mea echipă, cu semnăturile pe care le-am strâns puteam să ne creăm 3 partide. Pentru că 4 mii de semnături pe ţară şi 10 mii ca şi candidat independent pe mun. Chişinău.”

Premierul recunoaşte că legislaţia electorală este imperfectă şi spune că Executivul va veni cu modificări în acest sens.
 
Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova: „Colectarea de semnături pentru candidaţii independenţi s-a dovedit a fi extrem de complicată. Şi nu văd de ce cineva care este candidat independent să meargă şi să se milogească la un partid înregistrat, care nu are activităţi şi aşteaptă să vină cineva şi să-l folosească ca paravan. Este o problemă şi noi o să pregătim modificări la lege.”
 
Ruslan Codreanu este singurul care şi-a dorit să participe indenpendent la alegerile locale pentru funcţia de primar general al Chişinăului. Candidatura sa a fost respinsă de Consiliul electoral de circumscripţie Chişinău, după ce i-au fost invalidate câteva sute de semnături.  În cursa pentru şefia capitalei Republicii Moldova luptă 19 candidaţi, toţi înaintaţi de partide politice.
Similare
RECOMANDĂRI