Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sondaj: În turul doi al alegerilor, Năstase ar pierde în faţa lui Ceban

Socialistul Ion Ceban şi candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase, sunt favoriţii cursei pentru fotoliul de primar al Chişinăului. Cel puţin asta arata "Barometrul electoral", realizat de compania Date Inteligente, în perioada 25-30 septembrie. Studiul arată că un eventual duel între cei doi in turul doi ar putea fi câştigat de candidatul socialist.

Potrivit barometrului electoral, candidaţii cu cele mai mari şanse la alegerile pentru Primaria Chişinău le-ar avea socialistul Ion Ceban şi candidatul blocului electoral ACUM, Andrei Năstase. Pentru ex - primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă şi-ar da votul doar 8,4 la sută, iar ex–primarul interimar Ruslan Codreanu, care nu a fost înregistrat în cursa electorală, ar fi acumulat puţin peste 4%.

Cei patru sunt urmaţi de candidatul Partidului Unităţii Naţionale, istoricul Octavian Ţîcu (2,7%), Valerii Klimenco de la partidul Şor (1,4%) şi Valeriu Munteanu, candidatul Uniunii Salvaţi Basarabia.  (1,3%). Ceilalţi ar acumula mai puţin de 1%.

Reieşind din aceste date, niciun candidat nu va reuşi să obţină victoria din primul tur. Aşa că, dacă tendinţa se menţine, atunci, în turul doi al alegerilor locale din Chişinău se vor bate Ion Ceban şi Andrei Năstase. Lucrurile, însă, par a fi complicate pentru Năstase, deoarece barometrul arată că liderul Platformei DA pierde lupta în faţa socialistului Ceban la o diferenţă de aproape două procente.

Acelaşi studiu mai arată că socialiştii ar obţine şi cele mai multe mandate de consilier în Consiliul Municipal Chişinău. Ar putea forma o majoritate ca şi în Parlament, doar cu aleşii blocului ACUM. Celelalte mandate ar urma să revină liberalilor, democraţilor, comuniştilor, Partidului Şor şi Partidului Nostru.

Potrivit sondajului, peste 61% dintre alegătorii municipiului Chişinău au spus că vor participa la vot. "Barometrul electoral" fost realizat în perioada 25-30 septembrie 2019, pe un eşantion de 1193 de persoane care au viza de reşedinţă în municipiul Chişinău. Marja de eroare este de plus-minus 2,8%.
Similare
RECOMANDĂRI