Sondaj WatchDog: Alegerile primarului Chişinăului ar putea să se încheie în primul tur
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sondaj WatchDog: Alegerile primarului Chişinăului ar putea să se încheie în primul tur

Alegerile primarului Chişinăului ar putea să se încheie în primul tur. Despre aceasta arată rezultatele unui sondaj de opinie, realizat de compania sociologică CBS-AXA la comanda organizaţiei WatchDog.MD.

Sondajul, prezentat luni, la o conferinţă de presă, arată că, dacă duminica viitoare la Chişinău ar avea loc alegerile locale, 25,7% din respondenţi l-ar vota pe candidatul Partidului Socialiştilor (PSRM), Ion Ceban, 19% - pe copreşedintele blocului ACUM, Andrei Năstase, 5,1% - pe preşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. Totodată, 21,5% din respondenţi nu ştiu pentru cine să voteze, 9,6% au o opţiune, dar nu au dorit să precizeze pe cine anume ar vota, iar 7,1% susţin că nu vor merge la vot.

Ţinând cont de numărul persoanelor decise şi care şi-au prezentat opţiunea, pentru Ceban sunt gata să voteze 41,7% dintre respondenţi, pentru Năstase - 30,8%, pentru Chirtoacă - 8,3%. Ceilalţi candidaţi ar obţine mai puţin de 5%.

Expertul WatchDog.MD, Valeriu Paşa, a menţionat că, pentru a forma prognoza rezultatului alegerilor, cel mai corect este să fie folosit primul tip de date, deoarece trebuie să se ţină cont de cei indecişi şi de cei care nu doresc să-şi exprime decizia, scrie infotag.

Comparativ cu sondajul prezentat de CBS-AXA şi WatchDog.MD pe 25 septembrie, indicii lui Ceban au crescut semnificativ, cu 12,1 puncte procentuale, ai lui Năstase au rămas aproape neschimbaţi, majorându-se cu doar 0,1 p.p., iar ai lui Chirtoacă au scăzut cu 3,1 p.p.

Potrivit expertului, analiza structurii celor care nu au vrut să-şi exprime decizia (11,5%) arată clar că printre aceştia există mulţi susţinători ai PSRM, având în vedere partidul pentru care au votat la ultimele alegeri parlamentare.

"În afară de aceasta, se atestă o diminuare a numărului celor care nu s-au decis în favoarea lui Ceban. De asemenea, în favoarea lui trec voturile (5,9%) susţinătorilor lui Ruslan Codreanu. Se pare că excluderea lui Codreanu din cursa electorală este în favoarea lui Ceban. În cazul lui Năstase are loc o stagnare", a spus el.

Sondajul a fost realizat în perioada 23 septembrie - 4 octombrie pe un eşantion de 502 locuitori din Chişinău, iar marja de eroare este de 4,4%.
Similare
RECOMANDĂRI