Alegerile parlamentare vor fi monitorizate de peste 4000 de observatori
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alegerile parlamentare vor fi monitorizate de peste 4000 de observatori

Scrutinele de duminică vor fi monitorizate de 3412 observatori naţionali din partea a 20 de organizaţii, dintre care 170 vor monitoriza desfăşurarea procesului electoral în secţiile de votare constituite în afara ţării.

De asemenea, Comisia Electorală Centrală a acreditat 776 de observatori internaţionali din partea a 58 de instituţii internaţionale:

  • 35 persoane –  din partea a 17 autorităţi electorale;
  • 146 persoane – din partea a nouă organizaţii non-guvernamentale din şapte ţări;
  • 110 persoane – din partea a 20 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova;
  • 485 persoane – din partea a 12 instituţii internaţionale guvernamentale, printre care Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), Adunarea Parlamentară a OSCE, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul European, Delegaţia Uniunii Europene, Comunitatea Statelor Independente (CSI), se arată într-un comunicat de presă al CEC.
Preşedinta CEC, Alina Russu, a amintit că, potrivit Codului Electoral, fiecare concurent electoral poate solicita consiliilor electorale de circumscripţie acreditarea observatorilor în secţiile de votare a circumscripţiilor arondate.

La 24 februarie 2019 în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare ordinare după un nou sistem de vot, cel mixt. În aceeaşi zi cu alegerile parlamentare va avea loc şi un referendum republican consultativ referitor la micşorarea numărului deputaţilor în Parlament şi caracterul mandatului acestora.
Similare
RECOMANDĂRI