CEC a validat rezultatele referendumului republican consultativ
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CEC a validat rezultatele referendumului republican consultativ

Comisia Electorală Centrală a declarat valabil referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019 pentru ambele întrebări supuse referendumului şi a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor scrutinului.

Astfel, în baza proceselor-verbale privind totalizarea rezultatelor votării la referendumul republican consultativ ale consiliilor electorale de circumscripţie, Comisia Electorală Centrală a constatat următoarele:

  • pentru întrebarea „Sînteţi pentru reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61?” supusă referendumului, la votare au participat 1 144 261 alegători sau 39,78 la sută, ceea ce constituie mai mult de 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Pentru opţiunea PENTRU s-au expus 744 529 de alegători, iar pentru opţiunea CONTRA – 266 188 de alegători.
  • pentru întrebarea „Sînteţi pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile lor?” supusă referendumului, la votare au participat 1 143 397 alegători sau 39,74 la sută, ceea ce constituie mai mult de 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. În acest caz, pentru opţiunea PENTRU s-au expus 808 266 de alegători, iar 202 497 de alegători au ales opţiunea CONTRA.

Hotărîrile Comisiei despre participarea cetăţenilor la votare în cadrul referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019, procesele-verbale privind totalizarea rezultatelor scrutinului,  precum şi raportul Comisiei privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, vor fi remise Curţii Constituţionale.

RECOMANDĂRI