O fundaţie de tineret sugerează pedepse pentru încălcările electorale în mediul online
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O fundaţie de tineret sugerează pedepse pentru încălcările electorale în mediul online

În Codul Electoral ar trebui introduse prevederi punitive pentru încălcările comise de către concurenţii electorali în mediul online, sugerează reprezentaţii Foundation Youth Development for Innovation, care au monitorizat comportamentul electoral pe această dimensiune. Cel de-al doilea raport prezentat, care cuprinde perioada de monitorizare 29 ianuarie – 9 februarie, constată că ştirile false, conţinutul fabricat sau satiric şi materialele de propagandă au fost masiv prezente în internet.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Livia Ţurcanu, una din autorii raportului, a declarat că instrumentele de manipulare a opiniei publice în mediul online au fost diverse. De la prezentarea informaţiilor eronate, până la amplificarea zvonurilor. Un exemplu ar fi pretinsa „ştire” despre faptul că Republica Moldova a început să accepte imigranţi din ţările Asiei pe care UE a refuzat să-i primească. Temei pentru această informaţie au servit declaraţiile făcute, la o şedinţă a Primăriei capitalei, de către şefa Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului, Lucia Caciuc, care a comunicat că doi minori din Bangladesh, depistaţi la frontieră, au fost adăpostiţi la un centru de plasament.

Conţinut fabricat, cu caracter manipulator, spune Livia Ţurcanu, a fost şi în cazul liderei PAS, Maia Sandu, care devenit ţinta mai multor zvonuri în această perioadă a campaniei electorale. Totodată, s-a remarcat şi distribuirea materialelor în context greşit. Mai multe pagini create recent au distribuit clipuri video cu secvenţe preluate din alte perioade, sugerând că ar reda ceva autentic. Câteva pagini, care ulterior au fost şterse de Facebook, au promovat o serie de video adresate vorbitorilor de limbă rusă, unde ţinta a fost PDM, Partidul Şor şi blocul ACUM.

Autoarea raportul a mai spus că foarte des a întâlnit în mediul online conţinut satiric. Deşi s-ar părea că aceste spoturi sunt făcute doar pentru a ironiza,  ele pot să aibă efect major asupra opiniei alegătorului. La fel, s-a constatat că actorii electorali şi formaţiunile politice au distribuit conţinut fals sau manipulator. Sunt folosite etichete, discurs de ură şi sunt marginalizaţi oponenţii politici. În acest context este dat exemplul conferinţei de presă a socialistului Bogdan Ţîrdea, unde acesta acuză NATO despre faptul că ar pune bugetul Moldovei „pe brânci” sau că 70% dintre moldoveni sunt împotriva la NATO.

Livia Ţurcanu mai spune că mesajele cu limbaj denigrator la adresa altor concurenţi electorali au fost pe larg răspândite. Un exemplu este disputa dintre liderul Partidului Şor, Ilan Şor, şi candidatul ACUM de la Orhei, Valeriu Munteanu, unde Ilan Sor foloseşte un limbaj denigrator în adresa celuilalt. Limbaj denigrator a avut şi vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, care a numit blocul ACUM – „blocul şomerilor”. „Astfel de conţinuturi nu ar trebui să fie prezente în campania electorală, ţinând cont că partidele şi candidaţii semnează un cod de conduită de care trebuie să ţină cont atât în mediul offline, la dezbateri, cât şi în spaţiul online”, a spus Livia Ţurcanu.

Mihai Mogîldea, şi el autor al raportului, a spus că se cer prevederi punitive în Codul Electoral, dar să fie clar delimitat hotarul dintre ce este permis şi ce nu este permis în activitatea candidaţilor pe dimensiunea online. „Credem noi că, odată cu aceste măsuri, va scădea rata postărilor cu conţinut denigrator, mesaj sexist etc.”, a spus Mihai Mogîldea.

Raportul face parte din proiectul „Monitoring online electoral activity - Parliamentary elections 2019”, implementat în perioada octombrie 2018 – martie 2019, cu sprijinul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.
RECOMANDĂRI