Observatorii Promo-LEX au raportat peste o mie de nereguli la vot
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Observatorii Promo-LEX au raportat peste o mie de nereguli la vot

Încălcările legii electorale şi incidentele la secţiile de vot au fost la ordinea zilei, la scrutinul parlamentar de ieri. Observatorii Promo-LEX spun că au descoperit peste o mie de nereguli. În cele mai multe cazuri, s-au găsit erori în listele de alegători şi încălcarea votului secret.

Promo-Lex susţine că cele mai multe abateri, 127, vizează deficienţele găsite în listele electorale.

„Sunt mai multe cazuri cu deficienţe de adrese, cazuri în care alegătorii au menţionat că la apartamentele ce le aprţin sunt persoane străine, prezenţa persoanelor decedate în listele electorale. Asta nu înseamnă că au participat la votare”, a declarat Pavel Postică, directorul de programe Promo-LEX.

În alte 83 de cazuri s-a sesizat votarea mai multor alegători în aceiaşi cabina. Observatorii au raportat şi 110 cazuri în care s-au fotografiat buletinele de vot. Promo-LEX a constatat şi 91 de cazuri în care votanţii au fost duşi la vot în mod organizat. Deşi CEC spune că legislaţia naţională nu prevede interdicţii în acest sens, experţii Promo-LEX dau de înţeles că se interpretează legea după bunul plac.

„Nu este clar acest serviciu nu se ştie cât costă, poate 100 de lei sau mai mult, se încadrează sau nu la coruperea alegătorilor. Acum e foarte complicat să ne pronunţăm”, a mai spus Postică/

Cei de la Promo-LEX spun că în acest an sunt mai multe încălcări ale legii comparativ cu scrutinul prezidenţial din 2016. Sunt şi multe acuzaţii de fraudare a alegerilor. De exemplu, ieri după ce s-au închis secţiile de votare, pe Internet au apărut imagini cum unii membri ai comisiilor electorale ar fi aplicat ştampila "votat" pe unele buletine de vot. Nu este posibil acest lucru, dă asigurări Pavel Postică.

„Conform procedurii, primul lucru care se înlătură sunt ştampilele "votat" din cabinele de vot secret. Se împachetează, se sigilează după care se anulează buletinele care nu au fost utilizate. Este o procedură ok şi e în conformitate cu legislaţia în vigoare. A fost acest lucru în toate secţiile de votare unde au rămas buletine de vot”, spune directorul de programe Promo-LEX.

Pe lângă monitorizarea procesului electoral, observatorii Promo-LEX au făcut şi numărarea paralelă: „Cel puţin în 48 de circumscripţii electorale, rezultatele numărării paralele se apropie de rezultatele anunţate de Comisia Electorală Centrală”.

Promo-LEX a avut 2094 de observatori delegaţi care au monitorizat alegerile parlamentare.
RECOMANDĂRI