Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorii Succesului. Povestea basarabeanului stabilit de 15 ani în China

După mai multe reportaje cu şi despre diaspora, astăzi, campania Ambasadorii Succesului vă prezintă povestea de viaţă a unui basarabean stabilit tocmai în China.

Basarabeanul Anatolie Bajora a ajuns în China în urmă cu 15 ani, după ce a aflat de oportunităţile pe care le oferă sistemul de învăţământ din Shanghai, oraş care e centrul financiar şi economic al ţării. A învăţat limba chineză, s-a stabilit la Shanghai şi acum face cercetări în domeniul istoriei. Anatol Bajora a promovat imaginea Republicii Moldova la universităţile la care a studiat şi continuă să fie un adevărat ambasador al statului pe continentul asiatic. Acum promovează şi vinurile pe care le importă din Republica Moldova şi face tot ce-i stă în puteri pentru ca locul în care s-a născut să devină tot mai cunoscut în lume.

2006 a fost anul în care Anatol Bajora s-a mutat din Chişinău în metropola chineză Shanghai.

ANATOL BAJORA, basarabean stabilit la Shanghai: „Primele impresii au fost fanstastice. Vă daţi seama, din trecut, nimerind în viitor. Atunci când vezi zgârâie nori, poduri şi străzi suspendate, ceva uimitor, fascinant”.

Basarabeanul a ajuns în Shanghai după ce unul dintre prieteni i-a povestit despre oportunităţile pe care le oferă sistemul de învăţământ de acolo. Cea mai mare provocare a fost să înveţe limba chineză.

ANATOL BAJORA, basarabean stabilit la Shanghai: „A fost destul de complicat, mai ales în primele luni, dar peste jumătate de an, peste un an, mi s-a dezlegat limba. Limba chineză are diverse tonuri, acelaşi cuvânt dacă în pronunţi în tonuri diferite, are sensuri diferite Prima oară când studiam hieroglifele, când le scriam, profesorul ne spunea să nu le desenăm, dar să le scriem, pentru că au o regulă de scriere”.

În China, basarabeanul face acum studii post-doctorale la East China Normal University unde cercetează istoria.

ANATOL BAJORA, basarabean stabilit la Shanghai:„Nu-i uşor, pentru că am o muncă grea de a traduce documente din limba română, în limba chineză. Plus că scrierea diverselor articole, studii”.

Anatol Bajora spune că a îndrăgit domeniul istoriei încă de mic.

ANATOL BAJORA, basarabean stabilit la Shanghai: „Când mergeam la verişoarele mele, erau cu 3-4 ani mai mari şi ele studiau istoria, aflându-mă în vizită, mă uitam prin cărţi şi m-au atras imaginile, hărţile din cărţi”.

Anatolie Bajora spune că în prezent domeniul istoriei nu este apreciat aşa cum se cuvine.

ANATOL BAJORA, basarabean stabilit la Shanghai: „Historia magistra vitae.  Istoria este şcoala vieţii, care ne învaţă foarte multe. E bine să studiem trecutul şi prezentul, ca să cunoaştem viitorul sau să prevenim unele lucruri. Din păcate, la ora actuală, domeniul este desconsiderat în favoarea altor discipline”.

De-a lungul anilor, Anatolie Bajora a încercat să valorifice fiecare oportunitate de a promova imaginea Republicii Moldova pe continentul asiatic. A învăţat la mai multe universităţi de acolo şi a participat permanent la festivalurile care strâng laolaltă studenţi din toate colţurile lumii care vin să promoveze ţara lor de origine.

ANATOL BAJORA, basarabean stabilit la Shanghai: „Fiecare ţară sau regiune au stand aparte unde îşi promovează cultura ţării prin postere, vestimentaţie, produse, băuturi, dansuri, cântece”.

Ajutat de soţia lui care este chinezoaică, Anatolie Bajora importă vinuri din Republica Moldova, pe care le promovează pe continentul asiatic.

ANATOL BAJORA, basarabean stabilit la Shanghai: „Chinezilor le plac foarte mult vinurile noastre. Avem vinuri bune, ca şi calitate, ca şi preţ, sunt destul de avantajoase. Ţinând cont de faptul că Republica Moldova este necunoscută aici, chinezii pot asocia cu altceva. De exemplu, în chineză, se spune Moldova şi mulţi înţeleg Maroc, când le mai vorbeşti de vinuri, daca le spui Moldova, unii înţeleg Bordeaux. Uni producători de vinuri de la noi, pe etichetă mai pun şi o hartă a Republicii Moldova, noi mai luăm sticla şi aratăm – uite aici sunt vecinii noştri români, noi suntem între România şi Ucraina”.

Timp de 15 ani cât a trăit în China, basarabeanul Anatolie Bajora a avut ocazia să cunoască în deaproape tradiţiile şi obiceiurile locale, complet diferite de cultura naţiunilor europene. Un exemplu, e felul în care se organizează nunţile în China.

SINCRON ANATOL BAJORA, basarabean stabilit la Shanghai: „Fără muzică, fără dansuri, lumea vine, dă cadoul, care constă într-un plic roşu în care se pune bani. Cineva dintre rudele mirilor înregistrează, cine şi cât a pus”.

Se simte acasă atât în Republica Moldova, cât şi în China. Ţara asiatică i-a devenit între timp lui Anatol Bajora ţară de adopţie, acolo unde trăieşte alături de familie. Speră ca Republica Moldova să devină din ce în ce mai cunoscută în toată lumea.
Similare
RECOMANDĂRI