Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorii Succesului: Vlad Braşoveanu - basarabeanul care a ajuns unul dintre cei mai renumiţi medici din România

Zeci sau poate chiar sute de basarabeni au ajuns medici renumiţi în România. Povestea unuia dintre aceştia o aflaţi într-un reportaj realizat de colega mea Lilia Ţurcanu în cadrul campaniei TVR Moldova Ambasadorii Succesului.

În ediţia de astăzi vă invităm să-l cunoaşteţi pe renumitul chirurg basarabean, Vlad Braşoveanu. A ales să salveze vieţile semenilor după ce a trecut prin experienţa nefericită a pierderii celor dragi. Meseria de medic o consideră acum un dar divin şi nu e totul doar ştiinţa, ci şi Providenţă. La Bucureşti, a ajuns în urmă cu aproape trei decenii. Au fost mulţi ani de studiu şi muncă şi de două decenii este implicat cu mare succes în  Transplantologia Hepatică. Mai exact, profesorul Vlad Braşoveanu dă o nouă şansă la viaţă bolnavilor pentru care, un fragment de ficat transpalant este singura salvare. Truda medicului basarabean, la fel ca bolile, nu are frontiere şi de aceea se simte dator să dea înapoi locurilor natale tot ce a acumulat în mulţi ani de muncă. De numele său sunt legate mai multe premiere în domeniul transplantului hepatic din Republica Moldova. Nu-şi atribuie niciun merit şi spune că, desi stă la Bucureşti, îl împlineşte tot ceea ce face pentru Republica Moldova.

Vlad Braşoveanu a ajuns la Bucureşti odată cu primul val de studenţi care a mers în România la studii datorită facilităţilor acordate. Nu bănuia atunci că România îl va ajută să aibă o carieră de succes în medicină.

 VLAD BRAŞOVEANU, şeful Secţiei de Transplant Hepatic "Dan Setlacec", Institutului Clinic Fundeni, Bucureşti: Am ajuns în România cu mulţi ani în urmă, în 92, pe 23 februarie. Iata ce coincidenţă, de ziua armatei sovietice.

A ales să salveze vieţi după ce el însuşi a trecut prin drama pierderii vieţilor celor dragi.

 VLAD BRAŞOVEANU, şeful Secţiei de Transplant Hepatic "Dan Setlacec", Institutului Clinic Fundeni, Bucureşti:  S-au întâmplat mai multe evenimente în familia noastră şi nu are rost să le enumăr, e vorba de bunicul meu, de mama mea.

 Din ultimul an de facultate a ştiut că vrea să facă chirurgie. Transplantul hepatic este specializarea pe care a ales-o după întâlnirea, din urmă cu un sfert de veac, cu profesorul Irinel Popescu, cel considerat părintele transplantologiei în România.

 VLAD BRAŞOVEANU, şeful Secţiei de Transplant Hepatic "Dan Setlacec", Institutului Clinic Fundeni, Bucureşti: S-a întors din America şi am fost fascinat de cele povestite de dumnealui. Am reuşit să intru în echipa dumnealui şi iată de atunci şi până acum lucrez cu el şi am reuşit ămpreună să facem lucruri frumoase.

 Aşa se face că de mai bine de două decenii, medicul basarabean munceşte cu dăruire pentru a da o nouă şansă la viaţă pacienţilor cu afecţiuni hepatice grave.

 VLAD BRAŞOVEANU, şeful Secţiei de Transplant Hepatic "Dan Setlacec", Institutului Clinic Fundeni, Bucureşti: La copii este mult mai emoţionant, presiunea este mult mai mare, ei sunt şi mai puţini. Satisfacţia este cu atât mai mare când te gândeşti că salvezi viaţa unui copil care este la început.

 Vlad Braşoveanu dă oamenilor din Basarabia natală tot ceea ce a învăţat. Medicul a făcut de zeci de ori naveta între Bucureşti şi Chişinău şi a pus umărul la deschiderea celui de-al doilea centru de transplant hepatic din spaţiul românesc, care se găseşte acum la Chişinău.

 VLAD BRAŞOVEANU, şeful Secţiei de Transplant Hepatic "Dan Setlacec", Institutului Clinic Fundeni, Bucureşti:  Satisfacţia mea supremă este când ajung în locul de unde am plecat, unde am învăţat ABC-ul în chirurgie, am prieteni acolo, colaborez foarte bine.

 De numele medicului Vlad Braşoveanu sunt legate premierele în transplantologia hepatică din Republica Moldova. Printre succese este transplantul unui fragment de ficat prelevat de la mama, la fiul ei de doar trei ani.

 VLAD BRAŞOVEANU, şeful Secţiei de Transplant Hepatic "Dan Setlacec", Institutului Clinic Fundeni, Bucureşti: „Primul transplant de la donator viu, cu asta s-a început la Spitalul Republican. După asta a urmat transplantul hepatic de la donator cadaveric, după care a urmat de curând, în sfârşit, ştiţi foarte bine, pentru că s-a mediatizat cazul, transplantul hepatic pediatric, care a fost şi o premieră, pentru că operaţia a fost asistată laparoscopic, adică incizia a  fost mică şi recuperearea mamei a fost mai rapidă.

 Profesorul Vlab Braşoveanu este modest şi nu-şi atribuie niciun merit chiar dacă a salvat viaţa a sute de oameni.

 VLAD BRAŞOVEANU, şeful Secţiei de Transplant Hepatic "Dan Setlacec", Institutului Clinic Fundeni, Bucureşti: Cred că aici este vorba şi de o divinitate, pentru că nu e doar ştiinţă, există şi ceva divin în această meserie.  Este o meserie de la Dumnezeu şi dacă nu o faci cu pasiune, nu obţii rezultatele cuvenite. Cine face aceasta pentru bani, nu va reuşi niciodată.

 Profesorul Vlad Braşoveanu este originar din Bălăneşti, Nisporeni. Geografic, localitatea este cel mai înalt punct din Republica Moldova. Deloc întâmplător, şi medicul basarabean a fost la înălţime, cucerind noi culmi ale succesului. Se simte acasă la Bucureşti, pentru că acolo îşi are familia, însă Basarabia o poartă în suflet mereu şi pretudindeni.
Similare
RECOMANDĂRI