Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Grigore Vieru şi Ion Vatamanu, doi militanţi pentru revenirea la grafia latină

Poeţii au fost printre cei care au contribuit cel mai mult la recuperarea limbii române şi a alfabetului latin în spaţiul basarabean, acum 30 de ani. Un rol important în trezirea conştiinţei naţionale l-au avut Grigore Vieru, Ion Vatamanu, Leonida Lari sau Dumitru Matcovschi. Creaţiile lor au marcat generaţii întregi în drumul spre regăsirea identităţii nationale romanesti. Contemporanii i-au supranumit "vârfuri de lance în lupta pentru valorile naţionale".

Mulţi dintre poeţii care au stat strajă la hotarele libertăţii Republicii Moldova au trecut în eternitate. Creaţiile lor, însă, au rămas mărturie a zbuciumului pentru adevărul istoric, pentru recuperarea grafiei latine.

Un rol semnificativ la revenirea alfabetului latin l-a avut îndrăgitul poet Grigore Vieru, numit şi poetul limbii române, cel care toată viaţa a visat să treacă Prutul.

Filmul evenimentelor de atunci, care compun un fragment important din istoria Basarabiei, il retrăim la fiecare sfârşit de august.

Un alt poet care a rămas în conştiinţa românilor basarabeni ca un mare luptător pentru renaşterea naţionala a fost Ion Vatamanu.

 
Similare
RECOMANDĂRI