Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

August '89. Liceul „Lucian Blaga” - o „ambasadă” a limbii române în Tiraspol

Ştirile TVR MOLDOVA dau start campaniei "August 89", o serie de reportaje dedicate aniversării a 30 de ani de la Marea Adunare Naţională în care a fost stabilită sărbătoarea "Limba noastră cea română". Astăzi vă prezentăm o adevărată fortăreaţă a valorilor româneşti. Liceul "Lucian Blaga" este singura instituţie cu predare în limba română de la Tiraspol. În ciuda presiunilor autorităţilor separatiste, şcoala românească îşi continuă activitatea de 27 de ani. 

Liceul "Lucian Blaga" este ca un fel de ambasadă a limbii române, acolo, la Tiraspol. De aproape trei decenii, Liceul "Lucian Blaga" este promotorul culturii româneşti pe malul stâng al Nistrului. Cel care a stat la strajă acestei instituţii încă de la începuturi şi până în prezent este directorul Ion Iovcev. El a acceptat această funcţie în mai 1992, în toiul luptelor din regiunea transnistreană.

Pe parcursul anilor, conducerea instituţiei a fost supusă la multe încercări de către autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol. De nenumărate ori au fost ameninţaţi chiar şi cu moartea. În 2004, incidentul s-a repetat, iar presiuni există şi acum.

În pofida tuturor greutăţilor, liceul "Lucian Blaga" are deja imunitate, spune Ion Iovcev. Dascălul se mândreşte că în această instituţie au crescut zeci de generaţii.

Liceul "Lucian Blaga" şi-a început activitatea în aceeaşi zi cu proclamarea independenţei, acum 27 de ani. Este singura instituţie de învăţământ cu predare în limba română din Tiraspol, iar în prezent, aici îşi fac studiile aproape 180 de copii.
Similare
RECOMANDĂRI