Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Urmăriţi documentarul "Duminica Limbii Române" pe 31 august, de la ora 21:00, la TVR MOLDOVA

Campania "August 89", dedicată celor trei decenii de la revenirea limbii române şi alfabetului latin în spaţiul dintre Prut şi Nistru, realizată de postul nostru de televiziune, va culmina sâmbătă, 31 august, începând cu ora 21:00, când va fi difuzat filmul documentar "Duminica Limbii Române", realizat de jurnalistul Vasile Munteanu.

„Se promova pe toate căile limba aceasta, jargonul acesta transnistrian, după care s-a renunţat, văzând că nu este chip să faci nimic cu el, nici să înveţi, nici să scrii.  Şi atunci s-a făcut o limbă cât mai apropiată de limba română, deşi oficial nu se spunea asta. Prin ce an? În 1954 a fost prima tentativă, în 1956 a fost a doua, cu modificări solide în ortografie, chiar dacă era cu litere ruseşti”, a declarat Vlad Pohilă, scriitor, publicist, lingvist

„ Luptam pentru anumite litere să le pronunţăm româneşte. Şi de aceea, pentru noi, când s-a introdus cuvântul ZID, că aveam dreptul să scriem ZID dar nu Z D, a fost o sărbătoare. Nu mai spun de litera G, care foarte mult ne-a împiedicat. Scriam Jeam în loc de geam”, a spus scriitorul, poetul şi dramaturgul Andrei Strâmbeanu.

 
Similare
RECOMANDĂRI