Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„August 89”. Nicolae Dabija, unul dintre pilonii Mişcării de Renaştere Naţională, a povestit ce a influenţat evenimentele de acum 30 de ani de la Marea Adunare Naţională

Nicolae Dabija, unul dintre pilonii Mişcării de Renaştere Naţională, a povestit la TVR Moldova ce a influenţat votarea legilor, cum a decurs procesul, şi a explicat că limba română trebuie să-şi afle locul binemeritat ca limbă de stat în Constituţia Republicii Moldova. Interviu din cadrul campaniei "August 89", dedicată aniversării a 30 de ani de la Marea Adunare Naţională în care a fost stabilită sărbătoarea "Limba noastră cea română"

Scriitorul basarabean Nicolae Dabija a fost unul dintre pilonii Mişcării de Renaştere Naţională. Cu trei luni înainte ca Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti să voteze legile privind revenirea la scrisul latin şi proclamarea limbii române ca limbă de stat, Nicolae Dabija, redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”, ajutat de alţi doi colegi jurnalişti, a publicat în secret prima ediţie a ziarului în grafie latină, care a ajuns la cititori. Pentru gestul său risca ani grei de puşcărie şi chiar s-a ales cu un dosar penal.
Similare
RECOMANDĂRI