Implică-te în campania: „Auzul e un dar. Nu-l ignora!”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Implică-te în campania: „Auzul e un dar. Nu-l ignora!”

Televiziunea Română şi Radio România, în parteneriat cu Asociaţia Audiologilor din România si cu Societatea Română de Otorinolaringologie Pedriatică lansează Campania AUZUL E UN DAR. NU-L IGNORA!

Stop. Opriţi-vă un minut din tot ce făceaţi. Ce auziţi în jur? Zgomotul oraşului? Vocile colegilor? Râsul copiilor care se joacă în parc? Un căine care latră? Pe cineva drag care vă strigă pe nume?

Vă imaginaţi cum ar fi dacă v-am da nişte dopuri pentru urechi care să vă taie complet auzul? Cum ar fi să purtaţi permanent aceste dopuri?

Hipoacuzia este un defect invizibil la naştere. Nimeni nu ştie că bebeluşul nu aude. Nu îşi aude părinţii, nu aude vocea care îi cântă înainte de somn, nu îşi aude nici măcar propriul râs. Ce credeţi că se întâmplă cu un astfel de copil? Cum se dezvoltă? Cum îşi capătă informaţiile? Cum se joacă? Cum învaţă? Cum iubeşte? Care sunt şansele lui să ajungă un om întreg?

Ne ascundem după degete, sau admitem că avem o problemă? Lansăm o campanie doar pentru că este parte din misiunea publică, sau chiar credem că este ridicol ca nişte oameni nevinovaţi să primească verdictul: retard?

Ştiţi care este diferenţa dintre o viaţă fără sunete şi normalitate? Un test. Făcut imediat după naştere. Un program de screening auditiv la nivel naţional. Un gest pe care oricare dintre noi îl poate face, fără să mai aştepte autorităţile să facă lucruri ce trebuiau făcute acum multă vreme.
Televiziunea Română şi Radio România, în parteneriat cu Asociaţia Audiologilor din România si cu Societatea Română de Otorinolaringologie Pedriatică lansează Campania AUZUL E UN DAR. NU-L IGNORA!



În România incidenţa hipoacuziei profunde la naştere este estimată a fi de 1:630 nou-nascuti, iar 3:1000 au grade diferite de hipoacuzie.

Hipoacuzia este o problemă socială, nu doar medicală. Nu există viaţă fără sunete. Fără auz nu se poate dezvolta limbajul, comunicarea este deficitară, integrarea socială devine dificilă. Răutate, izolare, singurătate. Aceasta este singura perspectivă.



Copiii hipoacuzici arată şi se comportă la fel ca nou-născuţii cu auz normal. Dar este doar o aparenţă. Cu cât intervenţia este mai timpurie, cu atât recuperarea auditiv-verbală este mai uşor de obţinut şi  are mai mult succes.

90% dintre copii cu hipoacuzii profunde nu au fost depistaţi la naştere.

Screeningul iniţial, care stabileşte dacă există sau nu o problemă auditivă a noului născut, se poate face în maternitate. Din păcate, doar 17 dintre cele 165 de maternităţi din România au posibilitatea de a face screening-ul auditiv la naştere şi, la nivel naţional, există doar 5 centre unde se poate face diagnosticarea gradelor de hipoacuzie.
uliana Tudor,  ambasadorul campaniei, vă va aminti în fiecare zi că doar auzul este cel care NU vă permite să îi ignoraţi pe cei care încă nu au glas.

Lansarea campaniei are loc astăzi, 30 septembrie, în cadrul TELEJURNALULUI TVR pe de TVR 1, la ora 20:00.

Ce putem face?

În primul rând să aflaţi despre calvarul la care sunt condamnaţi hipoacuzicii şi familiile lor. Apoi, să ne ajutaţi să schimbăm asta. Prin conştientizare,  prin implicare, cu bani. Pentru că, da, e nevoie de bani.

8834 este numărul la care puteţi dona 2 euro. Este numărul la care o pot face şi cei cărora le veţi povesti despre toate cele pe care vi le-am spus mai sus.

Vrem să echipăm maternităţile din România cu aparatura necesară screening-ul auditiv prin contribuţii de 2 euro, adică un SMS la 8834, sau prin virament în conturile

RO09INGB0000999906264136 (lei)

RO17INGB0000999906265641 (euro)


Ne auziţi?
RECOMANDĂRI