Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Acum 100 de ani, pe 28 noiembrie 1918, se vota unirea Bucovinei cu România

Pagină scrisa cu litere de aur in istoria romanilor. Se împlinesc 100 de ani de când ţinutul Bucovinei s-a unit cu Patria Mamă, Romania. Pe 27 noiembrie 1918, se arbora tricolorul pe Palatul Metropolitan din Cernauti iar pe 28 noiembrie s-a votat, în unanimitate, Unirea necondiţionată a Bucovinei cu ţara. Românii din Cernăuţi şi-au dat întâlnire astăzi la redacţia ziarului ”Zorile Bucovinei” şi au depănat file din istoria Bucovinei.

Drumul Bucovinei spre reunirea cu România a fost lung. Palma de pământ fusese rupta de patria-mamă în anul 1774, de către trupele austriece.
 
Demult se dorea revenirea la fostele graniţe. Minunea s-a produs într-o zi de joi, 28 noiembrie 2018. Unirea a fost votată unanim în sala sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi.
 
A trecut un secol de atunci iar românii sărbătoresc, an de an, marele eveniment. În redacţia mică a ziarului ”Zorile Bucovinei” a răsunat astăzi muzică românescă.
 
Întâlnirea de suflet in Ziua Bucovinei, cu prieteni şi mesageri ai comorilor folclorice, este un eveniment anual care a ajuns la a şaseaediţie. An de an, creşte numărul participanţilor.
RECOMANDĂRI