Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Bancnotele de 100 de lei româneşti lansate cu ocazia Centenarului Marii Uniri se vând pe internet la preţuri incredibile

Nici nu s-a uscat bine „cerneala” pe bancnotele de 100 de lei româneşti lansate cu ocazia Centenarului Marii Uniri, că deja se vând pe internet la preţuri incredibile. Banca Naţională a tipărit un tiraj limitat şi le-a scos pe piaţă cu 180 de lei (38 de euro) bucata. Pe internet însă, preţul a trecut de 1200 de lei (258 de euro) .

La începutul săptămânii, bancnota dedicată centenarului se vindea cu 300 de lei (64 de euro) pe internet. Între timp, preţurile au explodat. Un vânzător din Bucureşti cere pe o bancnotă 1.250 de lei (268 de euro).

Florin, un colecţionar din Braşov, are şi el o bancnotă de vânzare şi vrea să obţină cel mai mare preţ posibil.

George, un student din Timişoara, nu e colecţionar, dar a cumpărat două bancnote doar pentru semnificaţia lor istorică.

Pe internet ofertele sunt multe. Unii se mulţumesc şi cu o mie de lei (215 euro) sau cu opt sute de lei (172 de euro).

Banca Naţională a României a tipărit doar 10 mii de exemplare pe care le-a pus în vânzare cu 180 de lei (39 de euro) bucata. Dar cererea a fost cu mult peste aşteptări.

Colecţionarii îi sfătuiesc pe cei care nu sunt din domeniu, dar îşi doresc o astfel de bancnotă lansată la ceas aniversar să nu se înghesuie şi să o cumpere de pe siteurile de anunţuri la preţuri exorbitante. În timp, preţul ei ar putea scădea.

Specialiştii spun că Interesul crescut pentru această bancnotă se datorează momentului istoric, dar şi faptului că este prima bancnotă comemorativă emisă de BNR din 1999 încoace.

Bancnota de o sută se lei se vinde şi pe site-uri internaţionale: preţurile pleacă de la o sută de dolari.

RECOMANDĂRI