Centenar. Zece mari acţiuni, incluse în calendarul Consiliului Judeţean Suceava pentru anul 2018
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Centenar. Zece mari acţiuni, incluse în calendarul Consiliului Judeţean Suceava pentru anul 2018

Comisia Centenar ce funcţionează pe lângă Consiliul Judeţean (CJ) Suceava a finalizat calendarul acţiunilor care urmează să se desfăşoare, în acest an, pentru a marca o sută de ani de la Marea Unire, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur.

El a spus că programul include zece mari acţiuni, iar prima dintre acestea se va desfăşura pe 27 martie, când va avea loc vernisajul expoziţiei "Centenarul Marii Uniri" concomitent la Suceava, Chişinău şi Alba Iulia.

"Această expoziţie va fi identică în cele trei provincii care s-au unit cu România, şi la Chişinău şi la Suceava, şi va fi o transmisiune în direct în după-amiaza zilei, la ora 17,00. O să invităm primarii de oraşe şi municipii din judeţ şi vom semna protocolul de colaborare cu raionul Soroca. Va fi prezent preşedintele Ghenadi Muntean de la Soroca şi reprezentantul Consiliului Judeţean Alba Iulia. Dorim să transmitem de aici, de la Suceava, un semnal de unitate şi un parteneriat al celor trei provincii care acum o sută de ani s-au unit cu ţara şi, sigur, că dedicăm acţiunea în special Basarabiei, pentru că despre asta vorbim, unirea Basarabiei cu România", a spus Flutur.

Conform acestuia, al doilea mare eveniment, intitulat "Caravana Bucovinei", va debuta în aprilie şi va dura şase luni, până pe 30 septembrie, incluzând dezbateri despre "Zestrea Bucovinei" pe teme specifice, privind aportul Bucovinei la Unirea cu România.

Flutur a precizat că vor fi dezbateri în mai multe oraşe, la Suceava pe teme privind administraţia publică, urbanismul şi învăţământul, la Vatra Dornei pe turismul balnear şi minerit, la Câmpulung Moldovenesc pe cadastru şi administrarea pădurilor, la Siret - discuţii despre industrie şi comerţ, la Gura Humorului despre agricultură şi sistemul de fortificaţii, iar la Fălticeni pe teme privind cultura şi comerţul.

Totodată, în anul Centenar se vor amplasa plăcuţe pe clădirile cu semnificaţie la momentul Unirii.

"Vom dezveli plăci pe clădiri vechi care au avut semnificaţie la momentul Unirii. Sunt foarte multe clădiri despre care nu se ştie ce rol au jucat atunci şi opinia publică trebuie să cunoască acest lucru. Vom avea dezbateri legate de etnii de minorităţi şi proiectul Bucovina Mica Europă va fi dezbătut şi el. Vom decerna distincţia Meritul Bucovinei personalităţilor din zona respectivă, dar şi persoanelor care au 100 de ani şi peste 100 de ani", a menţionat Gheorghe Flutur.

În Calendarul Centenar este inclusă şi vernisarea unei expoziţii despre evoluţia presei în Bucovina, evenimentul fiind programat la Muzeul Bucovinei pentru data de 3 mai, de Ziua Internaţională a Presei.

Un alt eveniment important inclus în programul Centenar al Sucevei îl reprezintă sărbătorirea Zilei Bucovinei la Viena, la jumătatea lunii iunie.

"Dorim să ne întâlnim acolo cu parlamentari austrieci, dar să prezentăm şi oferta noastră, a judeţului Suceava, oferta turistică, chiar şi economică. Avem o variantă în care să fim prezenţi şi cu cei de la Alba Iulia. Şi Iaşiul doreşte aşa ceva, dar încă nu am luat o hotărâre", a explicat Flutur.

Festivalul "Întâlniri Bucovinene", ce se va desfăşura în perioada 27 - 29 iulie la Câmpulung Moldovenesc, a fost inclus în Centenar, iar pe 28 iulie se va organiza o întâlnire cu sucevenii din Diaspora, sub genericul "Poveşti de succes".

Pe 3 august, se va desfăşura comemorarea unionistului Iancu Flondor, la Storojineţ.

Potrivit lui Flutur, Monumentul Unirii Bucovinei cu România, din proximitatea Palatul Administrativ din municipiul Suceava, va fi dezvelit pe 27 octombrie.

"Vom avea o expoziţie la Muzeul Bucovinei, Unirea Bucovinei cu România 1918. Va fi o expoziţie mare, foarte complexă. La Palatul Administrativ, în sala mare, va avea loc o întâlnire de evocare, 'Zestrea Bucovinei', ceea ce am făcut şase luni în judeţ, şi o expoziţie cu lucruri din zestrea Bucovinei pe care le-am colectat pe domenii de activitate în holul Palatului", a arătat Flutur.

Totodată, el a spus că acţiunea "Pe urmele armatei române în Bucovina" include dezveliri de plăci aniversare, evocări de momente, montare de plăcuţe pe primării, "pentru că acolo s-a citit ordinul de zi al celor care au intrat cu trupele române în localităţi", respectiv pe 5 noiembrie la Burdujeni, la primăria veche, pe 6 noiembrie la Palatul Administrativ din Suceava, pe 7 noiembrie la Fălticeni, Cornu Luncii şi Gura Humorului, pe 8 noiembrie la Siret, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, iar pe 9 noiembrie la Rădăuţi.

Şedinţa aniversară a Consiliului Judeţean va avea pe loc pe 28 noiembrie, când se va inaugura şi Piaţa Bucovina din municipiul Suceava.

De Ziua Naţională va avea loc o paradă militară urmată de un spectacol folcloric.

Centenarul include şi deschiderea expoziţiei ''Ştefan cel Mare'' la Alba Iulia şi dezvelirea bustului lui Iancu Flondor de pe Aleea Unioniştilor.

Preşedintele CJ Suceava a anunţat, de asemenea, instituirea distincţiei "Meritul Bucovinei", ce va fi conferită unor personalităţi care şi-au legat destinul de judeţul Suceava, incluzând insignă, plachetă şi diplomă.
RECOMANDĂRI