Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Continuă lansările de cărţi şi pelicule dedicate Marii Uniri din 1918

În anul Centenarului au fost lansate zeci de cărţi şi filme dedicate marelui eveniment istoric al românilor. Chiar dacă 1 decembrie a trecut, evenimentele care amintesc despre anul 1918 continuă. Ieri, la Biblioteca Naţională a avut loc lansarea a trei volume de carte, cu participarea unor invitaţi din România.

Printre cărţile lansate este şi "Unirea din 1918 în Presa din Regiunea Moldovei", semnată de conferenţiarul universitar Diana Vrabie. Autoarea a dorit să scoată în evidenţă eroii care au făcut posibilă Marea Unire.
 
Realizarea volumelor a fost posibilă cu ajutorul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi şi a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale din România.
 
Şi lansările de filme dedicate Marii Uniri continuă. La Chişinău a fost prezentat documentarul "Iaşi, inima României (1916-1918)". Pelicula prezintă povestea oraşului, în anii de război.
 
Filmul arata  cum oraşul a ţinut piept ororilor din acele timpuri. Pentru că războiul a gonit toţi locuitorii din vest spre est, Iaşiul a fost luat cu asalt.
 
În oraş era criză alimentară, oamenii nu aveau ce să mai pună pe foc şi, în plus, boala a luat multe vieţi.
 
Filmul a fost prezentat studenţilor de la Facultatea de Filosofie a Universităţii de Stat din Chişinău. Pelicula a fost finanţată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale din România, în cadrul Programului CENTENAR.
RECOMANDĂRI