De ziua Unirii Basarabiei cu România, va avea loc un concert „Cartografii sonore”, povestea unei hărţi cu o importanţă deosebită
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De ziua Unirii Basarabiei cu România, va avea loc un concert „Cartografii sonore”, povestea unei hărţi cu o importanţă deosebită

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, din România va dezvălui marţi, 27 martie, povestea unei hărţi cu însemnătate din colecţiile muzeului. Evenimentul va începe de la ora 18:00, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, publicul este invitat în saloanele Muzeului din Strada Londra nr. 39 la un concert susţinut de Duo Kitharsis.

Harta în jurul căreia se va contura evenimentul lunii martie reprezintă teritoriile României Mari şi se numeşte „Harta şcolastică a Daciei şi a României de azi”, realizată de ing. Grigore Bejan şi publicată la Bucureşti în preajma anului 1920. Este o hartă fizică, economică şi administrativă a României Mari, fiind destinată folosirii în şcoli.

O importanţă deosebită este acordată componentei istorice. Harta prezintă România Mare suprapusă peste frontiera unei Dacii delimitate de graniţe naturale (Tisa, Dunărea etc.), urmărindu-se astfel să se evidenţieze continuitatea locuirii acestui spaţiu de către poporul român.

Mai multe despre configuraţia acestei hărţi va prezenta muzeograful Despina Haşegan, în deschiderea evenimentului. Harta aleasă va deveni, ca şi până acum, harta lunii următoare la MNHCV şi va beneficia de o expunere aparte.

Programul abordat de artiştii invitaţi este alcătuit în consonanţă cu tematica evenimentului şi va cuprinde adaptări pentru duo de chitară clasică a diferitelor dansuri tradiţionale româneşti precum: „Sălcioara”, „Poarga românească”, „Brâul”, „Buciumeana”, „Mărunţel”, „Pe picior”, dar şi creaţii originale inspirate de folclor, prin viziunea compozitorilor Cătălin Ştefănescu Pătraşcu, Béla Bartók, Éric Satieşi Sabin Drăgoi.

Duo Kitharsis este format din artiştii Alexandra Petrişor şi Dragoş Horghidan, muzicieni de exceptie, laureaţi cu Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Chitară Clasică Olsztyn(Polonia, 2014), dar şi cu numeroase alte distincţii precum Locul I la Concorso di Esecuzione Musicale „Citta di Piove di Sacco” (Padova, Italia, 2014), Locul I la Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale Castel Ritaldi (Italia, 2014) sau Locul al II-lea la Concursul International de „Duo de Chitară” L.I.G.I.T.A. (Liecthenstein, 2016).
 
Preţul biletului de intrare este în valoare de 8 lei, accesul fiind permis prin înscriere în prealabil pe site-ul muzeului, în limita locurilor disponibile: http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-harta-scolastica-a-daciei-si-a-romaniei-de-azi/
 
RECOMANDĂRI