Expoziţie dedicată Centenarului Uniri, la Biblioteca Naţională
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expoziţie dedicată Centenarului Uniri, la Biblioteca Naţională

Peste 100 de titluri de carte, hărţi şi alte documente care reflectă evenimentele legate de unirea Basarabiei cu România de la 1918 au fost expuse la Biblioteca Naţională. Acţiunea a avut loc în contextul evenimentelor legate de 1 decembrie, când este marcată Ziua Naţională a României şi, în acest an, centenarul Marii Uniri.

Directorul Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, a declarat că expoziţia pune în valoare colecţia de carte a bibliotecii. Biblioteca Naţională păstrează mii de cărţi consacrate evenimentului istoric – Marea Unire, începând de la 1918 până în 2018.

Istoricul Andrei Eşanu a menţionat că anul centenarului Marii Uniri este unul dintre cele mai mari evenimente din istoria poporului român. Acum 100 de ani, a fost făurită unitatea naţională, înfăptuită România Mare. „Spre această unitate naţională de neam, de limbă, de tradiţie, de spirit, românii au mers sute de ani la rând, fiind dezbinaţi de imperiile şi regatele hrăpăreţe vecine. S-a mers greu cu multe jertfe. Cele mai mari jertfe au fost puse pe altarul patriei pe parcursul primului război mondial, sute de mii de soldaţi, ofiţeri, alte sute de mii de oameni simpli, ţărani, plugari au suportat chinuri, nevoi, foamete”, a spus Andrei Eşanu.

Potrivit istoricului Ion Negrei, în anul 2018 românii din Basarabia simt ceea ce au simţit românii la 1 decembrie 1918. Evenimentele desfăşurate la Chişinău cu prilejul Marii Uniri exprimă recunoştinţa manifestată înaintaşilor noştri care au înfăptuit unirea. „Semnificaţia zilei de 1 decembrie este unitatea naţională. Este o sărbătoare care ne face ca să ne simţim împreună oriunde am fi”, a spus istoricul.

Expoziţia este deschisă vizitatorilor pentru mai mult timp.
RECOMANDĂRI