Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Imagini rare din perioada Marii Uniri au fost adunate şi prezentate publicului larg

Imagini rare din perioada in care s-a faurit Romania Mare au fost adunate intr-un album fotografic şi prezentate publicului larg. Lucrarea "1918. Cum s-a făcut România Mare" a fost lansata recent la Chişinău. Colecţia include multe fotografii-document şi hărţi digitalizate, care ilustrează parcursul poporului roman pentru constituirea statului unitar. Cartea este un omagiu adus Centenarului Marii Uniri dar şi un îndemn la cunoaşterea istoriei.  

Bibliotecile din Republica Moldova s-au îmbogăţit cu un nou album fotografi valoros,un omagiu adus Centenarului Marii Uniri. Lucrarea reuneşte 200 de fotografii din colecţiile arhivelor naţionale ale României, care ilustrează evenimentele anilor 1916-1922. Cartea este prefatata de un text semnat de preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop.
 
Am digitalizat 2400 de fotografii din arhivele naţionale în ideea de a înmulţi cât mai mult imaginile referitoare la evenimentele din urmă cu o sută de ani în spaţiul virtual şi albumul a venit ca o concentrare, am readus în esenţă imaginile care să ilustreze procesul de unire a românilor în anul 1918.

 Albumul a apărut cu ajutorul istoricului basarabean Ion Negrei.
 
Am colaborat la elaborarea lui şi cunosc conţinutuL, sunt, în mare parte, imagini  inedite, imagini fotografice şi imagini cartografice, care sporesc informaţia despre evenimentele care s-au produs în spaţiul românesc în 1918
 
Lucrarea a fost apreciată de participantii la evenimentul de lansare.
 
Am răsfoit cu mare plăcere şi cu multă emoţie. Am citit prefaţa preşedintelui României, Ioan Aurel Pop
 
Faptul că a trecut întâi decembrie nu înseamnp că trebuie să uităm, Doamne fereşte permanenţa ideii de unire. Este o carte extraordinară şi merită atenţia tuturor celor care sunt pasionaţi de istorie şi care cred în ideea de unitate
 
Albumul "1918. Cum s-a făcut România Mare" a fost realizat în parteneriat cu Centrul de Studii pentru Resurse Româneşti, Ars Historica şi Universitatea din Bucureşti.
RECOMANDĂRI