Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În anul Centenarului, un fost deputat în Primul Parlament al R. Moldova va porni într-un marş de la Bălţi până la Alba Iulia

În anul Centenarului, un octogenar vrea să aducă un omagiu artizanilor unirii de la 1918. Ion Mărgineanu, fost deputat în primul Parlament democratic al Republicii Moldova, va porni într-un marş de la Bălţi şi până în capitala unirii, Alba Iulia.

Ion Mărgineanu va porni spre Alba Iulia pe 1 noiembrie, la ora 12, din faţa Poştei din Bălţi. El estimează să ajungă la Alba Iulia, în capitala unirii, pe 1 decembrie, de Ziua Unităţii tuturor românilor.  În toată ziua va parcurge câte 18 – 28 de km cel mult, din  localitate în localitate.  

Sediul Poştei nu a fost ales la întâmplare ca loc de pornire. Chiar  aici, la începutul lunii martie 1918, Adunarea Zemstvei din Bălţi a votat Declaraţia de Unire cu România.

„Ar fi fost foarte bine ca municipalitatea, primăria oraşului Bălţi să trimită o delegaţie la Alba Iulia. Întrucât lucrul acesta nu l-a făcut municipalitatea, m-am gândit eu, un moşneag de 77 de ani, să fac cursa aceasta de la Bălţi până la Alba Iulia”, spune Ion Mărgineanu. 

Zemstva din Bălţi a fost prima din Basarabia care la 1918 a cerut Unirea cu Ţara Mamă.

Vârsta nu e o piedică, spune bătrânul, dacă simţi şi respiri româneşte: „Am de gând să pornesc să realizez acest traseu, fără nicio pretenţie politică. Asta e în amintirea celor ce au făcut unirea şi celor ce au de gând să o facă”.

Ion Mărgineanu este convins că nimeni nu poate stinge flacăra unirii în Basarabia. 

„Toate imperiile dispar şi unirea noastră va fi numaidecât. Unirea este o necesitate istorică, este un drept şi o dorinţă legitimă a poporului de a se uni”.
RECOMANDĂRI