La Bucureşti vor fi lansate volume dedicate aniversării Centenarului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La Bucureşti vor fi lansate volume dedicate aniversării Centenarului

Volumele „Tratatele de pace ale României 1919-1920” şi „România în anii premergători Marii Uniri 1916-1917” vor fi lansate astăzi la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Evenimentul va avea loc la ora 12:00, în Sala Perpessicius.

Cele două lucrări fac parte dintr-o serie de cinci volume dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri şi sunt coordonate de Gheorghe Sbârnă, Ion Calafeteanu şi Ioan Opriş. Iniţiatori şi coordonatori editoriali sunt Mihai Milca şi Eugen Uricaru.

Prima lucrare prezintă pentru prima dată reunite într-un volum tratatele de pace încheiate de România în perioada 1919-1920, care au urmat Unirii de la Alba Iulia. Tratatele arată că dincolo de legitimitatea morală şi istorică, procesul Unirii a avut şi are şi o legitimitate diplomatică, o legitimitate geopolitică, dar şi că acestea consfinţesc o realitate teritorială.

Cel de-al doilea volum abordează o paletă largă de teme pentru o mai bună înţelegere a contextului istoric din anii premergători Marii Uniri de la Alba Iulia: premisele istorice ale actului de la 1 decembrie 1918, intrarea României în război având ca ideal unitatea naţională, rezistenţa armată şi etapele procesului de întregire a României.  În volum mai sunt analizate relaţiile politice şi militare româno-ruse în primul an al Războiului de Întregire, acţiunile marinei române în confruntările navale pe Dunăre şi Marea Neagră, precum şi aportul serviciilor de informaţii româneşti.

Volumele sunt publicate cu sprijinul Institutului Cultural Român, Muzeului Naţional al Literaturii Române, COPYRO-organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor şi Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, relatează InfoPrut.

RECOMANDĂRI