Alte două state americane au emis proclamaţii în cinstea Centenarului Marii Uniri
Sursa foto:washington.mae.ro Vizualizari:

Alte două state americane au emis proclamaţii în cinstea Centenarului Marii Uniri

Rhode Island şi Arizona sunt statele americane cu numărul 18 şi 19 care au salutat trecerea a 100 de ani de la Marea Unire printr-o proclamaţie în care remarcă realizările României şi faptul că aceasta este un prieten apropiat, de încredere şi partener al Statelor Unite, relaţiile dintre cele două ţări fiind bazate pe valori comune.

Guvernatoarea statului Rhode Island, Gina Raimondo, şi guvernatorul statului Arizona, Douglas Ducey, au emis câte o proclamaţie de felicitare a României cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

“Legăturile dintre statul Rhode Island şi România s-au dezvoltat şi sunt din ce în ce mai diverse datorită extinderii comerţului bilateral, a programelor educaţionale şi a comunităţii deschise de tineri americani şi români care se angajează liber în inovaţie şi antreprenoriat”, se arată în textul proclamaţiei statului Rhode Island. 

„Statele Unite şi România împărtăşesc o prietenie de lungă durată şi un parteneriat strategic construit în jurul valorilor democratice, a legăturilor istorice şi a angajamentului comun de a întări securitatea transatlantică”, se arată în textul proclamaţiei emise de Arizona.

Proclamaţiile au fost salutate de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior. Ambasadorul român a ţinut să sublinieze recunoştinţa României faţă de sprijinul acordat de Statele Unite pentru realizarea Marii Uniri de la 1918 şi rolul major jucat de preşedintelui american Woodrow Wilson, în urmă cu 100 de ani.

Emiterea proclamaţiilor de către state americane face parte dintr-un proiect mai amplu, al Ambasadei României la Washington, de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918. 

-----------------------

Statul Arizona a fost cel de al 48-lea stat care a intrat în componenţa SUA, în februarie 1912. Aproape un sfert din suprafaţa statului este acoperită de rezervaţii locuite de triburi de nativi americani, dintre care cel mai mare este cel al Naţiunii Navajo.

Stat cu climă preponderent deşertică, statul Arizona are o economie comparabilă cu cea a Irlandei sau Finlandei, în termenii produsului intern brut.

În statul Arizona se află celebrul Grand Canyon, una dintre cele mai importante atracţii turistice din SUA. Tot în Arizona se află o serie de oraşe-fantomă, părăsite la începutul anilor 1900, când industria locală a dat faliment, printre care Ruby, Gillette, Gunsight şi Tombstone, acesta din urmă fiind celebru pentru lupta pistolarilor de la O.K. Corral, din 1881, la care au luat parte şeriful Wyatt Earp, alături de fraţii săi Virgil Earp şi Morgan Earp, precum şi Doc Holliday, prieten al şerifului.

Statul Rhode Island, al cărui nume oficial întreg este Statul Rhode Island şi Plantaţiile Providence, a fost prima dintre cele treisprezece colonii care a renunţat la supunerea faţă de coroana britanică, la 4 mai 1776. La 9 februarie 1778, Rhode Island devenea al patrulea stat independent care a ratificat acordul dintre cele 13 colonii care a servit drept prima Constituţie. Rhode Island a refuzat iniţial să ratifice actuala Constituţie a SUA în 1787, documentul fiind aprobat abia la 29 mai 1790.

Rhode Island este cel mai mic stat dintre statele americane, este cel de-al şaptelea cel mai puţin populat stat şi al doilea cel mai dens populat. Economia statului se bazează pe serviciile din domeniul sănătăţii, turism şi construcţiile navale.

RECOMANDĂRI