VIDEO. Campania #eusuntromania. Un grup de tineri îi ajută pe refugiaţi să se integreze în România
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Campania #eusuntromania. Un grup de tineri îi ajută pe refugiaţi să se integreze în România

S-a născut în Iaşi, oraşul care, în urmă cu o sută de ani, a devenit capitala de refugiu a României, aflată în Marele Război. Un Iaşi supraaglomerat, în 1917, de românii care s-au adăpostit de nemţii care ocupaseră sudul ţării. După o sută de ani, Iaşiul este unul dintre oraşele din care românii au plecat cu miile la muncă în străinătate.

Eliza Drob este unul dintre nenumăraţii copii ieşeni lăsaţi acasă de părinţii plecaţi la muncă în Italia. Situaţia părinţilor ei, emigranţi într-o ţară străină, au inspirat-o pe Eliza să devină antreprenor social. Este convinsă că România are nevoie de forţe de muncă, aşa că îi ajută pe refugiaţi să înveţe limba şi să lucreze aici.

Eliza Drob este cofondator al Asociaţiei ActivRANDOM. A terminat Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale în România, apoi a plecat să studieze în străinătate -  în Turcia, la Academia de Poliţie,  studii de securitate, şi la Budapesta, un master de studii etnice.

De la 18 ani face voluntariat. A lucrat şi pentru cantine sociale, dar s-a simţit tot mai atrasă de asociaţiile care apărau drepturile emigranţilor. Şi a lucrat pentru refugiaţi, atât în Bucureşti, cât şi în Budapesta.

Eliza este unul dintre nenumăraţii copii lăsaţi acasă de părinţii care s-au dus să îşi încerce norocul în Italia. Avea atunci doar 15 ani şi a rămas în grija surorii ei, de 17 ani şi jumătate. Fetele au transformat situaţia lor într-o oportunitate.

Împreună cu câţiva colegi, cofondatori ai Asociaţiei ActivRANDOM, şi-a găsit rostul acasă, în ţara din care părinţii ei au fost nevoiţi să plece.

Refugiaţi şi apatrizi, cu drame şi traume provocate de războaiele de care au fugit din ţările lor, învaţă limba română, liniştiţi, în apartamentul din centrul Bucureştiului, unde tinerii îi ajută să înceapă o nouă viaţă.

Eliza este convinsă că religia şi cultura bogată a refugiaţilor poate fi un plus pentru România.


RECOMANDĂRI