VIDEO. Ceremonie impresionantă de comemorare a 100 de ani de la bătălia de la Mărăşeşti
Sursa foto:Abc News Transilvani Vizualizari:

VIDEO. Ceremonie impresionantă de comemorare a 100 de ani de la bătălia de la Mărăşeşti

La ora 20.00 a început la Mărăşeşti un ceremonial militar dedicat eroilor care, în urmă cu 100 de ani, au apărat frontul de luptă. Preşedintele Klaus Iohannis a decorat drapelele de luptă ale unităţilor militare succesoare ale tradiţiilor de luptă, se va adresa participanţilor, reprezentanţi ai autorităţilor publice, corpului diplomatic şi cultelor, şi va oferi Mausoleului de la Mărăşeşti un drapel comemorativ.

A trecut un secol de la bătălia de la Mărăşeşti, din 1917, din Primul Război Mondial, când armata română a oprit prin lupte crâncene înaintarea trupelor germane şi austro-ungare. Televiziunea Română a acordat o importanţă deosebită acestui eveniment. În cinstea eroilor care au luptat şi s-au jertfit atunci, autorităţile au pregătit ceremonii impresionante la Mausoleul de la Mărăşeşti.

Preşedintele Klaus Iohannis onorează la Mărăşeşti memoria celor care au luptat şi s-au jertfit pentru o Românie unită şi puternică.

Şeful statului a fost primit cu onorul militar, a fost intonat Imnul României şi au fost trase 21 de salve de tun în memoria eroilor. Avioane şcoală Şoim şi F16 din dotarea Forţelor Aeriene Române au survolat Mausoleul de la Mărăşeşti, în semn de omagiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat drapele de luptă ale unităţilor militare. Eroul veteran plutonier în rezervă Daniel Porumb, rănit în teatrele de operaţii din Afganistan, a vorbit despre luptele din vara anului 1917 din zona Mărăşeşti.

Klaus Iohannis şi alţi oficiali au depus coroane de flori la Mausoleul de la Mărăşeşti şi au ţinut un moment de reculegere.

Preşedintele Klaus Iohannis: "Îmi plec fruntea în memoria eroilor care işi dorm somnul de veci în Mausoleul de la Mărăşeşti. Nu îi vom uita niciodată (...). La un secol de atunci, România este un stat puternic, pe care aliaţii se pot baza. Acest lucru se datorează şi Armatei României". 

La eveniment participă oficiali, printre care fostul preşedinte Traian Băsescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintele Senatului, Călin Popescu - Tăriceanu, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, Marian Oprişan, Preşedintele Consiliului judeţean Vrancea. Dar şi reprezentanţi ai Ambasadei Franţei, Ambasadei Ruse.

TVR, care este official broadcaster al evenimentului, va lansa campania #eusuntromania, un maraton jurnalistic excepţional în care, timp de un an, vor fi prezentate poveşti ale tinerilor care vor construi România următorilor 100 de ani.

RECOMANDĂRI